INTERVJUU Tiit Aleksejev: mul õnnestus kirjanike liit majanduslikust hävingust päästa

Copy
Kirjanikud Tiit Aleksejev ja Meelis Friedenthal vestlesid 2. juunil Tallinnas Kirjanike Majas festivalil HeadRead.
Kirjanikud Tiit Aleksejev ja Meelis Friedenthal vestlesid 2. juunil Tallinnas Kirjanike Majas festivalil HeadRead. Foto: Dmitri Kotjuh/Www.kotjuh.com

Alguses plaanis kirjanike liidu äsjane esimees Tiit Aleksejev esimese ristisõja loo ühe raamatuga ära rääkida. «Punkt enesekindluse eest, millest läheb kohe pool rumaluse eest maha,» ütleb ta nüüd, kui on ameti järglasele üle andnud ja saanud valmis kirjandusliku palverännu neljanda romaani. Lõppu veel ei paista.

Sinu teos esimesest ristisõjast on ilmunud seni nelja raamatuna alates 2008. aastast. Kuidas nii ajalises kui ka geograafilises mõttes kauge teema juurde jõudsid?

Kauge teemani jõudsin Lähis-Idas. Istusin Vana Jaffa sadamas ühes välikohvikus. Vaatasin merele ja mõtlesin, et kusagil siinsamas pidid ristisõdijate laevad randuma. Seejärel sain aru, et tean seda lugu.

Töötasin 1990ndatel Tartu Ülikooli ajalooteaduskonnas assistendina, kõige madalamal ametikohal. Muu hulgas tuli seal keskaja üldkursust lugeda, üks loeng oli ristisõdadest. Seal Jaffa sadamakail hakkasid sündmused silme ees jooksma.

Märksõnad

Tagasi üles