MIS JUHTUS? Filmioperaatori tapnud Alec Baldwin lahkub kohtust vaba mehena (7)

Copy
Alec Baldwin 12. juulil kohtus.
Alec Baldwin 12. juulil kohtus. Foto: RAMSAY DE GIVE / Pool via REUTERS.REFILE / Scanpix

Halyna Hutchinsi tahtmatu tapmine filmi «Rust» võtetel ning sellega seotud kohtuprotsess Alec Baldwini üle on leidnud ootamatu lõpu, vahendab The Hollywood Reporter. 

Nimelt otsustas kohtunik Mary Marlowe Sommer süüdistustest loobuda, sest väidetavalt varjasid politseiametnikud tõendeid ning see on mõjutanud liialt menetluse kulgu, muutes õiglusemõistmise asjatuks.

Baldwin, kes kutsuti tunnistajapinki reede hommikul, nuttis kohtus tunnistust andes, väites, et politsei ja prokurörid käisid asitõenditega hooletult ümber. 

Istung algas sellega, et kohtunik Sommer tõmbas kätte paari kummikindaid, millega asus käsitlema laskemoona. Baldwini advokaadid väitsid, et Santa Fe politsei ja prokurörid mitte ainult ei varjanud kuuli kui asitõendit, vaid käisid asitõenditega ka hooletult ümber, mis muutis nende kasutamise asitõenditena asjatuks. 

Kolmapäeval tehtud avakõnede järel eeldati, et kohtuprotsess võib kesta isegi kaks nädalat, kuid päeva lõpuks oli üks kahest prokurörist ametist tagasi astunud ning teine prokurör kutsuti tunnistusi andma seoses väidetava asitõenditega manipuleerimisega. 

Kuuldavasti tõi erupolitseinik Troy Teske 6. märtsil Santa Fe politseijaoskonda hulga laskemoona, mis oli väidetavalt seotud «Rusti» võtetel toimunud tahtmatu tapmisega. Kuriteopaiga tehnik võttis küll kuulid vastu, kuid ei pannud neid kirja, kui «Rusti» juhtumiga seotud asitõendid. 

Ühtlasi heidetakse Santa Fe politseijaoskonnale ja prokuröridele ette, et jaoskond ei avaldanud kaitsjale, et sellised asitõendid üldse eksisteerivad. Ka ei esitatud neid 16. aprillil, kui toimus kohtuasja ja asitõendite esmane ülevaatus ja kinnitamine. 

«Nende tõendite hiline avastamine on mõjutanud menetluse põhimõttelist õiglust,» põhjendas kohtunik Mary Marlowe Sommer, miks kohtuasja tagasi lükkas. Ühtlasi otsustas kohtunik, et Baldwini üle ei saa uuesti kohut mõista, sest «viga on juba tehtud ning kohtul pole võimalust seda viga parandada, mistõttu on kohtuasjast loobumine ainus õigustatud otsus».

Halyna Hutchinsi lesk Matthew Hutchins kaebas Baldwini ja teised «Rusti» produtsendid 2022. aastal kohtusse süüdistatuna tapmises, kuid leppis hiljem samal aastal kokkuleppega. Hutchins algatas kohtuasja uuesti, kui kokkuleppemaksed lubatud hetkeks ei laekunud.

Halyna Hutchinsi tahtmatu tapmine filmi «Rust» võtetel juhtus New Mexicos 21. oktoobril 2021, kui Baldwini käsitletud vanamoodne revolver risttõmbemanöövri harjutamise käigus lahti läks ning Hutchinsi surmavalt tabas. 

Baldwinile teadaolevalt pidi relv olema laadimata ehk selle sees ei pidanud laskemoona olema. Režissööri assistent David Hallsi sõnul andis tema laadimata relva Hannah Gutierrez-Reedile, kes andis relva otse Baldwinile. Pärast tulistamist leiti võtteplatsil viis mannekeeniga padrunit, ent kuidas need leiti, jääb teadmata.

Tagasi üles