ROMAAN 21. ja 18. sajandi iiri naise elu on üllatavalt sarnased

Copy
Iiri poeet ja esseist Doireann Ní Ghríofa (pildil 2023. aastal) sündis 1981 Galways, kasvas üles County Clare'is ja elab praegu County Corkis. Ta kirjutab nii iiri kui ka inglise keeles. 2020. aastal ilmunud ja hulga auhindu pälvinud «Kummitust kurgus» kirjutas ta peaasjalikult parkimismaja katusekorrusel autos istudes, kui oli tütre lastesõime ära viinud.
Iiri poeet ja esseist Doireann Ní Ghríofa (pildil 2023. aastal) sündis 1981 Galways, kasvas üles County Clare'is ja elab praegu County Corkis. Ta kirjutab nii iiri kui ka inglise keeles. 2020. aastal ilmunud ja hulga auhindu pälvinud «Kummitust kurgus» kirjutas ta peaasjalikult parkimismaja katusekorrusel autos istudes, kui oli tütre lastesõime ära viinud. Foto: Elena Ternovaja/Wikipedia

Hoolimata keerulistest iiri nimedest ja meile ehk tundmatust poeemist, mille ümber lugu keerleb, on «Kummitus kurgus» hõlbus ja huvitav lugemine, mis ei oota lugejalt eelteadmisi Iirimaa kohta.

Minajutustusena kirja pandud teoses on kirjanik pidevas kontaktis lugejaga. Ta võtab lugeja oma mõttelendudele kaasa, pöördudes aeg-ajalt otse tema poole, paludes tal sündmusi tagasi kerida või midagi ette kujutada. Nii tekib lugejal tunne, justkui oleks ta autori jaoks loo jutustamisel oluline lüli ja viibiks ise sündmuste keskel.

«Kummitus kurgus» on iiri kirjanik Doireann Ní Ghríofa 2020. aastal ilmunud mitmete auhindadega pärjatud romaan. See jutustab vaheldumisi Ní Ghríofa elust ning kuulsast 18. sajandi iiri poeemist «Itk Art O’Leary surma puhul» ja selle autorist Eibhlín Dubh Ní Chonaillist.

Tagasi üles