Kevin Costnerit ähvardab kodust ilma jäämine

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Kevin Costner otsustas investeerida 38 miljonit dollarit, et teha valmis hiiglaslik vesternisaaga, mis kedagi ei huvitanud.
Kevin Costner otsustas investeerida 38 miljonit dollarit, et teha valmis hiiglaslik vesternisaaga, mis kedagi ei huvitanud. Foto: REUTERS / Yara Nardi

Kahe Oscariga pärjatud tippnäitleja Kevin Costner tegi seoses sel aastal kinodesse ilmunud suurejoonelise filmiga «Horizon» riskantse finantsotsuse, mis lõppes Costneri jaoks suure kaotusega ning nüüd ähvardab vesternižanrist tuntud Costnerit kodu kaotamine.

Ameerika kodusõja aastatel toimuv «Horizon» on tohutu filmiprojekt, mis pidi kinodesse ilmuma tervelt neljas osas. Vesternisaaga esimene film, kolmetunnine «Horizon: Ameerika saaga — 1. peatükk», esilinastus tänavu Cannes'i filmifestivalil ning saabus kinodesse juuni lõpus, kuid filmi vaatajaarv osutus sedavõrd kehvaks, et stuudio New Line Cinema langetas raske otsuse.

Nimelt pidi juba augustis otsa tulema saaga teine osa, kuid see eemaldati vähese vaatajahuvi valguses kinokavadest ning hetkel on üleüldse ebaselge, mis saab juba valmis tehtud järjeloost, rääkimata edasistest järgedest. Costner lavastas filmid ning mängib neis ka peaosa.

Costneril oli sellesse filmiprojekti nii sügavat usku, et otsustas ebatavalisel kombel isiklikult osaleda selle rahastamises, oskamata ette näha, et ainuüksi esimesel filmil ei õnnestu kasumisse jääda. Praeguse seisuga on «Horizon: Ameerika saaga – 1. peatükk» paraku ülemaailmselt teeninud alla 30 miljoni dollari.

Neljaosalise kireprojekti nimel oma hiiglasliku Santa Barbara farmi tagatiseks pannud Costnerit ähvardab nüüd imekaunist kodust ilma jäämine. Costnerile kuulub rannal kümme aakrit maad, mis on väärt 145 miljonit. Costner ostis seal 2006. aastal 28 miljoni eest seal lausa 17 aakrit maad, kuid otsustas seitse aakrit naabrile müüa ja näitlejale jäi kümme aakrit ehk üle 40 000 ruutmeetri.

Ülikallis kauboifantaasia on Kevin Costneri viinud pankroti äärele.
Ülikallis kauboifantaasia on Kevin Costneri viinud pankroti äärele. Foto: PA Wire / PA Images

Olukorraga tuttav inimene kommenteeris: «See katastroof võib Kevinile lõpu teha. Kõik hoiatasid teda, et ta ei investeeriks omaenda raha sellesse projekti, kuid ta ei võtnud nõu kuulda ning maksis filmi tegemiseks 38 miljonit omaenda taskust. Nüüd ta võib selle rahaga lihtsalt hüvasti jätta.»

Kuigi Costner on ka ise tõdenud, et ta ei ole eriline ärimees, otsustas ta mitte kuulata eksperte, sealhulgas oma raamatupidajat, väidavad allikad. Mitmeosaline filmiprojekt, millest Costner unistas, sai Cannes'is küll pika aplausi, kuid sellele järgnesid leiged arvustused kriitikutelt ning ükskõiksus rahvalt, kes tema kireprojekti esimest osa vaatama ei tulnud, olgugi et Costner hakkas «Horizoni» saagat arendama juba 80ndate lõpus.

Paraku on esimese filmi läbi kukkumine ning aastakümneid küdenud kauboifantaasia viinud näitleja ja režissööri pankroti äärele, kusjuures näitleja finantsraskusi süvendab veelgi hiljutine lahutus.

Eelmisel aastal ütles Costner Deadline'ile: «Panin panti kümme aakrit maad Santa Barbaras vee ääres, kuhu tahtsin oma elu viimase maja valmis ehitada. Aga ma ei kahelnud hetkekski. Mu raamatupidaja läks raevu. Aga see on minu elu. Ma usaldan oma ideed ja seda lugu.» Costner selgitas, et ta on ennekõike lugude jutustaja, nii et ta otsustas riskida «Horizoni» nimel omaenda rahaga, kuigi tal pole hea ärivaist. «Ma ei tea, miks, aga sellest loost ma ei ole suutnud lahti lasta.»

Tagasi üles