Maailmakuulus helilooja süüdistab balletiteatrit Krimmis: ma ei ole lubanud oma muusikat kasutada!

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Philip Glass
Philip Glass Foto: REUTERS / Mike Theiler

Maailmakuulus Ameerika päritolu helilooja Philip Glass võttis sotsiaalmeediaplatvormil X avalikult sõna Krimmis tegutseva Sevastopoli ooperi- ja balletiteatri vastu, kus hakkavad toimuma balleti «Wuthering Heights» etendused. 87-aastase Glassi sõnul kasutatakse balletis tema muusikat, ilma et helilooja oleks selleks loa andnud. 

Teatri kodulehel on uhkusega märgitud, et esmaspäeval ja teisipäeval toimuvatel etendustel kõlab Philip Glassi loodud muusika. Emily Brontë romaanil põhineva balleti koreograaf on Briti tantsija Jonah Cook. Xis jagatud avalikus kirjas teatab Glass:

«Olen tähele pannud, et Sevastopoli teatris etendub rahvale ballett «Wuthering Heights», mida reklaamitakse minu nimega ja kus kõlab minu muusika. Mingisugust luba enda muusika kasutamiseks selles balletis ega ka luba mu nime kasutamiseks balleti reklaamimiseks ei ole mu käest küsitud. Samuti ei ole ma selleks luba andnud. Minu muusika ja mu nime ilma loata kasutamine läheb vastuolla Berni kirjandus- ja kunstiteoste kaitse konventsiooniga, millele on alla kirjutanud ka Vene Föderatsioon. Tegemist on piraatlusega. Ma olen teadlik, et praegused asjaolud okupeeritud Krimmis ei võimalda mul kasutada õigusi, mille on andnud mulle rahvusvaheline seadus, et kaitsta mind sellise piraatluse eest. Aga ma seisan sellele avalikult vastu, kui ballett peaks toimuma.»

Sergei Polunin
Sergei Polunin Foto: EN / PER / Capital Pictures / Scanpix

Cook ütles kohalikule meediale, et ballett kasutab peamiselt Glassi ning Islandi helilooja Hildur Guðnadóttiri keelpillimuusikat. Balleti üks peaosaline on Ukrainas sündinud balletitäht Sergei Polunin, kes juhib ühtlasi Sevastopoli teatrit. 34-aastane Polunin on saanud «balleti pahaks poisiks», olles Vladimir Putini tulihingeline toetaja. Tal on rinnal Putini tätoveering, ta toetab Venemaa sissetungi Ukrainasse ning on enda sõnul annetanud raha, et Venemaa saaks relvi osta. Putini käsul ehitab Venemaa Sevastopolisse veel hooneid tema ooperi- ja balletiteatri jaoks.

Tagasi üles