MIKS? Malaisia muusikafestival kaebas briti rokkbändi kohtusse

Copy
The 1975 laulja Matt Healy.
The 1975 laulja Matt Healy. Foto: Graham Finney/Cover Images/Scanpix

Malaisia muusikafestival on kohtusse kaevanud ansambli The 1975 ning nõuab ansamblilt mitme miljon suurust valuraha, vahendab Pitchfork. Miks?

Malaisia muusikafestival Good Vibes on esitanud 2,4 miljoni suuruse hagi briti ansambli The 1975 vastu pärast seda, kui Malaisia valitsus oli sunnitud festivali peatama ansambli laulja Matty Healy käitumise tõttu, sest väidetavalt eiras bänd ka pärast mitmeid meeldetuletusi tahtlikult riigi seadusi.

Nimelt suudles The 1975 laulja Matty Healy laval ansambli basskitarrist Ross MacDonaldit, et protestida Malaisia homofoobsete seaduste vastu, vahendab Variety. Suudluse tõttu oli Malaisa valitsus sunnitud festivali peatama ning hiljem juba ära jätma, mis tähendas riigile suisa 2,6 miljoni dollari suurust kahju.

Healy heitis olukorra üle nalja juba möödunud aasta oktoobris, kui vihjas fännidele, et peab võib-olla Malaisias lühiajaliselt vangis istuma. Lisaks sõnas Healy, et kunstnikele peaks jääma vabadus ja kohustus kaitsta liberaalseid voorusi, sest neile on selleks antud platvorm. 

Lisaks suudlusele heidetakse ansamblile ette ka vandumist, laval suitsetamist, avalikku alkoholi tarbimist, enesepaljastamist ning poliitikast ja religioonist kõnelemist. Väidetavalt kaalus bänd ka võimalust, et ei astugi festivalil üles, kuid otsustas viimaks, et esinemise käigus trotsitakse tahtlikult korraldajate poolt antud juhiseid, eiratakse kokkulepitud kava ning peetakse provokatiivne kõne, millele järgneb «pikk ja kirglik embus» Healy ja MacDonaldi vahel. 

«Kui soovite, et ma teeskleks ja mängiks rolli, võite p***e minna!» sõnas Healy kontserdi ajal. Kontsert sai aga seejärel järsu lõpu ning väidetavalt sai ansambel laval olles teate, et neil on keelatud edaspidi Kuala Lumpuris mängida. Bänd tühistas kohe pärast festivali esinemised ka Jakartas ja Taipeis.

Tagasi üles