AJALOORAAMAT Koletised kohtuvad Palmyras

Copy
Fotograaf hoiab käes Palmyra Beli templist 2014. aastal jäädvustatud fotot. Nii näeb see koht välja kaks aastat hiljem, kui ISIS on Palmyrast üle käinud.
Fotograaf hoiab käes Palmyra Beli templist 2014. aastal jäädvustatud fotot. Nii näeb see koht välja kaks aastat hiljem, kui ISIS on Palmyrast üle käinud. Foto: Joseph Eid /AFP/ Scanpix

Seda kuulsat ja imeilusaks peetud linna Süüria kõrbes teavad kõik, kellel on huvi lääne tsivilisatsiooni ajaloo vastu.

Aastatuhandete jooksul on siia kontsentreeritud hoomamatu kogus materiaalset kultuuri templitest ja ausammastest tarbeesemeteni. Siin on väga suures koguses mosaiike, skulptuure ja maalinguid, mis 2015. aasta maikuuni moodustasid hindamatu kultuuripärli, kultuuri- ja ajaloolaste ihaldusväärse töökeskkonna ja turistide imetlusobjekti.

Rootsi ajakirjanikud Jesper Huor ja Andres Rydell on teinud põhjaliku ajakirjandusliku uurimuse, kuidas Islamiriik (ISIS) Palmyra süsteemselt hävitas, muuseumide ametnikud ja kunstivalvurid tappis ning röövis ja tegi rahaks kõik, mida pidas ärilises mõttes väärtuslikuks. Raamatus on kirjeldusi erakordsest julmusest, inimeste piinamisest ja tapmisest, mida tehti kas islamistide šariaadikohtu otsuse alusel või, veelgi sagedamini, lihtsalt niisama – kui fanaatilistele islamiriigi võitlejatele mõni nägu või sõna ei meeldinud.

Tagasi üles