Saunafilm Eesti meestest valiti ühele maailma suurimale filmifestivalile (1)

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Lühifilmis «Sannapäiv» on suitsusaunas laval Eesti mehed.
Lühifilmis «Sannapäiv» on suitsusaunas laval Eesti mehed. Foto: Filmikaader

Sel kevadel Cannes’is esilinastunud Anna Hintsi ja Tushar Prakashi lühimängufilm «Sannapäiv» jõuab maailma ühe tähtsaima filmifestivali TIFF ametlikku lühifilmide programmi Short Cuts. Toronto rahvusvaheline filmifestival TIFF kuulub filmimaailma «suure viisiku» hulka koos Cannes’i, Veneetsia, Berliini ja Sundance’i festivalidega.

Produtsentide Johanna Maria Paulsoni ja Evelin Penttilä sõnul on filmi Torontosse valimine väga suur au: «See, et filmi Põhja-Ameerika esilinastus toimub just Torontos, on suur tunnustus ja oleme äärmiselt rõõmsad, et «Sannapäiv» on jõudnud juba kahele maailma tippfestivalile. Täname südamest kõiki, kes on meie filmi valmimisse panustanud!»

Tänavune TIFF leiab aset 5.-15. septembrini Torontos, Kanadas.

«Sannapäiv» on ainus Eesti režissööride film, mis sel aastal TIFFile valiti. Viimati läbis Toronto tiheda valikusõela 2014. aastal Martti Helde «Risttuules».

«Sannapäiva» stsenaristid ja režissöörid Anna Hints ja Tushar Prakash ootavad huviga kohtumist Kanada publikuga: «Uskumatu, et meie 13-minutiline lühifilm kõnetab juba teist nii kõrge kaliibriga festivali ning jõuab ka suure ookeani taha. TIFF on väga prestiižne festival, kuid filmid ei võistle seal üksteisega ning see loob erilise õhkkonna, kus saab pühitseda filmikunsti kunsti enese pärast. See on meie mõlema jaoks esimene kord olla TIFFile valitud ning oleme tänulikud, et festival meid mõlemaid ka Kanadasse publikuga kohtuma kutsub.»

Anna Hints ja Tushar Prakash.
Anna Hints ja Tushar Prakash. Foto: Erlend Štaub

«Sannapäiv» jõuab esimest korda Eestis publikuni PÖFF-i armastusfilmide festivalil Tartuff 9. augusti õhtul Tartu Raeplatsis.

«Sannapäiv» viib vaataja Vana-Võromaa suitsusauna pimedasse ja intiimsesse ruumi koos meestega, kellel on seljataga pikk ja väsitav tööpäev. Saunakombestiku käigus hakkab nende karmi pealispinna alt kumama vaevumärgatavat ja salajast igatsust läheduse järele.

Filmi peaosades mängivad Rasmus Kaljujärv ja Agur Seim. Linateose võttis üles Ants Tammik, kunstnikutöö tegi Inga Vares, filmi monteerija on Emeri Abel ning helirežissöör Tanel Kadalipp. Filmi produtsendid on Johanna Maria Paulson ja Evelin Penttilä ning tootja Stellar Film. «Sannapäiva» rahvusvahelise levi eest vastutab müügiagent Salaud Morisset. Filmi tootmist rahastasid Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital, Loov Euroopa MEDIA ning Tartu Filmifond.

«Sannapäiv» on Stellari ja Anna Hintsi kolmas koostöö. 2021 aastal linastus ETV «Eesti lugude» sarjas lühidokumentaalfilm «Homme saabub paradiis», mis tõstatas toiduraiskamise probleemi Eestis ning inspireeris mitmete rohujuuretasandi liikumiste teket.

India üüratul prügimäel filmitud lühimängufilm «Pimeala» esilinastus sel aastal maailma ühel olulisemal lühifilmide festivalil Tamperes. «Pimeala» võitis San Sebastiani inimõiguste festivalil parima lühifilmi tiitli ning on valitud augusti lõpus Taanis toimuva Euroopa lühifilmide festivali Odense rahvusvahelisse võistlusprogrammi.

Anna Hints on 2023. aastal Sundance filmifestivalil parimaks dokumentaalfilmide režissööriks tunnustatud ja Euroopa Filmiakadeemia parima dokumentaalfilmi, Eesti riikliku kultuuripreemia ning paljude teiste auhindadega pärjatud täispika dokumentaalfilmi «Savvusanna sõsarad» autor.

Tushar Prakash on India juurtega Eestis elav stsenarist ja režissöör, kelle teekonda eesti meheks saamisel saab vaadata sellel aastal ETV «Eesti lugude» sarjas linastunud dokumentaalfilmis «Eesti mees».

Tagasi üles