Asi on jõudnud kohtusse: kuulsad rokimehed veavad vägikaigast

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Journey kitarrist Neal Schon.
Journey kitarrist Neal Schon. Foto: Paras Griffin / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
  • Rokkbändi Journey kitarrist Neal Schon on bändi krediitkaardi limiidi ära kasutanud.
  • Schon ja bändikaaslane Jonathan Cain on röögatu kulutamise pärast tülli pööranud.
  • Mehed läksid kohtusse, kuid samal ajal käib Journeyl uhke tuur.

Legendaarne 70ndate rokkbänd Journey tuuritab praegu Ameerikas, kuid kahe bändiliikme vahel on lahvatanud nii tõsine tüli, et mehed on pöördunud kohtusse ja saadavad teineteisele raevunud e-kirju. Bändi vanim liige tahab nimelt nautida magusat tuurielu, kuid ajab sellega ansambli kontod kärinal lõhki. Ühtepidi on tal selleks õigus, aga teistpidi ei ole see ainult tema otsustada. Mis saab?

Journey esineb augustis koos Def Leppardi ja Steve Miller Bandiga erinevates Ameerika osariikides, kuid väidetavalt on kitarrist Neal Schoni ja klahvpillimängija Jonathan Caini vahelised pinged jõudnud haripunkti. Mehed on kehvasti läbi saanud juba tegelikult mitu aastat ning põhjus peitub konkreetsemalt tuuritamisega seotud kulutustes.

Kui palju peaks üks nostalgiline rokkbänd üldse osariigist osariiki sõites ja head bändielu nautides priiskama?

Schon, muuseas, on praegu ainus bändiliige, kes on kuulunud Journeysse päris algusest peale. Schon oli 1972. aastal Journey üks asutajaliige. Cain liitus bändiga 1980. aastal, asendamaks algset klahvpillimängijat Gregg Roliet. Just 1981. aastal nägi ilmavalgust Journey legendaarne album «Escape», millelt leiab nende suurimad hitid «Don't Stop Believin'», «Stone in Love» ja «Open Arms».

Mõlemal mehel on «püksid jalas»

Cainil ja Schonil on kummalgi 50-protsendiline osalus ettevõttes Freedom 2020, mis tegeleb Journey tuure puudutavate finantsküsimustega, kuid bändimeestel on väga erinev nägemus sellest, kuidas see ettevõte peaks toimima. iHeart Radio vahendab, et Schon olevat ära kasutanud bändile mõeldud American Express krediitkaardi limiidi, mis ulatub ühe miljoni dollarini. Cain otsustas Schoni kohtusse kaevata ning sellest tulenev raskuskoorem sundis bändi tühistama esinemised Suurbritannias ja Iirimaal.

Journey liikmed Ross Valory, Jonathan Cain, Arnel Pineda ja Neal Schon.
Journey liikmed Ross Valory, Jonathan Cain, Arnel Pineda ja Neal Schon. Foto: REUTERS / Phil McCarten

Põhjuseks toodi asjaolud, mida bänd ei saa kontrollida. Delaware'i kohtunik peab bändi juhtumi suhtes mingile otsusele jõudma, enne kui Journey suundub sügisel esinema Jaapanisse. Ent ülekuulamisel öeldi, et loodetakse eeskätt Schoni ja Caini oskusele oma tüli ise ära lahendada.

Eralennukid ja hotellid

Cain väidab, et Schoni ükskõikne raiskamine on bändi lihtsalt lõhki ajamas. Näiteks väidab Cain täpsemalt, et lisaks krediitkaardi limiidi ärakasutamisele on Schon lennanud eralennukitega, palganud ebavajalikult appi lähedase sõbra, jätnud maksmata bändi võlad ning ööbinud hotellides, kus tuba maksab rohkem kui 1500 dollarit öö, ehkki bändile on seatud hotellilimiit 1500 dollarit öö kohta.

Cain loodab, et kohus määraks halduri, kellest saaks nende ettevõttes nii-öelda viigimurdja, kuna praegu kuulub kummalegi muusikule pool nende ettevõttest Freedom 2020. Praegu on muusikutel võimatu kahekesi bändiga seotud otsuseid üksmeelselt vastu võtta või milleski kompromissile jõuda.

Tuur jätkub

Vähemasti usub Caini esindav Sidney Liebesman, et kohut käimine ei tohiks mõjutada bändi praegust tuuri, kuid praegu on palju probleeme seoses bändi juhtimisega, alustades meeskonnaliikmete palkamisest ning lõpetades reisikorraldusega. Samuti saatvat Schon ja Cain teineteisele hullumeelseid e-kirju.

«Praegu on risk, et bänd jääb täielikult ilma ärijuhtimisest ja oma raamatupidamisfirmast, sest konflikt on täpselt nii õudne, kui ma üritan kohtule seletada,» väitis Liebesman.

Märksõnad

Tagasi üles