Nick Cave avameelselt oma poegade surmast: see muutis mind sügavalt

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Tume prints Nick Cave mõistis pärast poegade surma, et oma geniaalsesse loomingusse kinnijäämine on lihtsalt häbiväärne eneseimetlemine.
Tume prints Nick Cave mõistis pärast poegade surma, et oma geniaalsesse loomingusse kinnijäämine on lihtsalt häbiväärne eneseimetlemine. Foto: Gareth Cattermole / Pool via REUTERS
  • Nick Cave andis avameelse teleintervjuu kaks aastat pärast poeg Jethro surma.
  • Enne Jethrot suri Cave'i noorem poeg Arthur.
  • Cave tunnistas, et traagilised läbielamised muutsid sügavalt tema prioriteete.

Austraaliast pärit rokkmuusik Nick Cave andis ABC-le pika intervjuu, kus rääkis avameelselt kahe poja kaotamisest. 2015. aastal suri 15-aastaselt Nick Cave'i poeg Arthur, kes pärast LSD võtmist kaljult alla kukkus, ja 2022. aastal suri 31-aastaselt tema poeg Jethro. Cave sõnul muutusid pärast traagilist kaotust tema prioriteedid täielikult. 

Cave andis intervjuu maikuus, kaks aastat pärast Jethro kaotamist. Muusik selgitas, et traagiliste läbielamiste mõjul muutus tema jaoks kõige tähtsamaks see, et ta oleks vääriline abikaasa, isa ning lahke inimene selles maailmas.

Cave on alates 1999. aastast abielus Susie Bickiga ning tal on veel kaks poega, Luke ja Earl. Esmaspäeva õhtul eetrisse läinud vestluses tunnistas Cave, et enne Jethro ja Arthuri kaotamist oli ta oma elus liialt haaratud tähtsa muusiku rollist, mistõttu jättis ta kõik muud asjad oma elus sageli kõrvale.

«Suurema osa oma elust ma lihtsalt imetlesin oma geniaalsust. Mul oli kontor, kus ma iga päev istusin ja kirjutasin. Kõik muud asjad mu elus jäid lihtsalt kõrvale,» tõdes Cave mõtlikult ABC Australian Story saatejuht Leigh Salesile. «Ja korraga varises see mu jaoks kokku. Nägin, kui petlik niiviisi elamine on. Ja kui häbiväärselt ennastimetlev see tegevus oli.»

Nick Cave Haapsalus.
Nick Cave Haapsalus. Foto: Dmitri Kotjuh

Intervjuu jooksul käidi läbi kogu Cave'i karjäär, alates tema lapsepõlvest Wangarettas Victorias kuni tema 1995. aasta ballaadini Kylie Minogue'iga («Where the Wild Roses Grow»). Cave mainis saatejuhile, et intervjuu toimub täpselt kaks aastat pärast poeg Jethro surma. Sellest üllatunult vabandas Sales viletsa ajastuse pärast, kuid Cave teatas, et see pole saatejuhi süü. «Kui ma intervjuusid annan, siis ikka lõpeb kõik selles kohas.»

Cave, kelle muusikat katab leinameeleolu, nagu vaht katab merelaineid, selgitas intervjuus lähemalt leinamise olemust ning meenutas, et Jethro surma järel oli ta vähemasti juba korra leinanud ja teadis ette, milline see protsess olema saab.

«Esmalt toimub katastroofiline sündmus, mille me lõpuks omaks võtame. Või siis me muutume ja meist saavad kaotusest läbi imbunud olendid, kui vanemaks saame. Aga meie kui inimeste jaoks ongi see üks loomulik kiht meie olemusest. Me oleme kaotust kogenud olendid. Ja see pole meie elu traagiline osa, vaid miski, mis lisandab sügavust ja toob meie ellu uskumatut tähendust,» mõtiskles muusik.

Cave lisas, et tema suhe oma kuulajaskonnaga hakkas arenema pärast poeg Arthuri surma. Tema veebisaidile Red Hand Files saadetakse siiani iga nädal sadu kirju. Cave loeb neid kõiki ning valib välja mõned, millele vastus kirjutada. «See oli mu jaoks nagu eluliin, mille kaudu sain enda poole haarata nii paljusid inimesi. Ma olen tänu veebisaidile saanud maailma ees avatud olla, selle asemel et endasse sulguda.»

Muusiku sõnul peitub tema veebilehe võlu selles, et tal on privileeg saada nii palju avameelseid kirju. 

Cave annab koos bändiga Bad Seeds välja kuu lõpus uue albumi «Wild God». Ühtlasi andis Cave mais oma veebisaidi vahendusel teada, et temast on saanud vanaisa, sest tema poeg Luke sai isaks. Cave ütles Salesile: «Ma loodan olla selline vanaisa, kes istub tugitoolis ja ütleb sobimatuid asju ja avaldab kõigile halba mõju, aga sellegipoolest laps armastab seda vanaisa.»

Tagasi üles