LOOMAAED LONDONIS Kas Banksy ehitab tänavatel oma Noa laeva? Iga päev avastatakse uus loomapilt (2)

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Uusim asukas Banksy kasvavas loomaaias on gorilla, kes vabastab linde.
Uusim asukas Banksy kasvavas loomaaias on gorilla, kes vabastab linde. Foto: Gareth Fuller / PA Wire / PA Images / Scanpix
  • Banksy ehitab Londonis oma loomaaeda. Mida see kõik üldse tähendab?
  • Banksy on jõudnud teha ligi kümme loomatööd.
  • Kunstnik pole oma uusi töid kuidagi selgitanud, aga on kinnitanud nende autentsust.

Praegu, kui Telliskivi M-Hoones käib Banksy reproduktsioonide näitus «The Mystery of Banksy – A Genius Mind», möllab vaba linnuna tegutsev tänavakunstnik Londonis, kus linnaseintelt avastatakse järjest Banksy loodud loomi. Nädalaga on ilmunud Banksylt juba mitu seinamaali, kuid ekspertide hinnangud värsketele töödele on samamoodi seinast seina. Värskeim asukas Banksy loomaaias – linde vabastav gorilla – avastati muuseas alles pool tundi tagasi.

Banksy tegutseb seekord ahvikiirusel ja loob uusi pilte kiiremini, kui eelmisi imetlema minna jõutakse. Umbes nädala eest ilmus Londoni Kew silla lähedal seinale siluett kitsest, kes seisab justkui kitsa kivi peal ning üritab vältida allakukkumist. See oli alles esimene teos suuremast seeriast, mis on iga päevaga uute suleliste ja karvastega täienenud.

Mis loomi Banksy teinud on?

Pärast kitse on järjest ilmunud Londoni erinevatesse kohtadesse ilmunud teisigi loomi, sealhulgas kaks elevanti Chelseas, kolm kiikuvat ahvi Brick Lane'i sillal, taeva suunas ulguv hunt Rye Lane'il satelliiditaldrikul ning kaks kala söövat pelikani ühe Walthamstow' poe kohal, kust saab osta kalapraadi ehk fish and chips'i.

Kaheksas loom Banksy niinimetatud loomaaias on ninasarvik.
Kaheksas loom Banksy niinimetatud loomaaias on ninasarvik. Foto: Vuk Valcic / ZUMA Press Wire

Uuemateks asukateks Banksy kiirelt kasvavas loomaaias on suur ninasarvik ning gorilla, kes aitab lindudel minema lennata.

Gorilla avalikustati kõigest mõni tund pärast seda, kui üks maskiga nooruk ninasarvikule valge grafitiga peale joonistada. Hoolimatult ära rikutud ninasarvik oli järjekorras kaheksas loom, mille Banksy on Londonis seinale maalinud. Siiani anonüümne Bristolist pärit tänavakunstnik Banksy on kinnitanud tööde autentsust Instagramis, kuid keeldunud oma uusi töid nimetamast.

Banksy pärdikud linnadžunglis.
Banksy pärdikud linnadžunglis. Foto: EPA / ANDY RAIN

See on vallandanud spekulatsioonide laine, mida need loomad üldse tähendada võiks. Mõned inimesed sotsiaalmeedias nimetavad uusi töid «Londoni loomaaia» kollektsiooniks ning usuvad, et Banksy kujutab hiljutisi paremäärmuslikke protestijaid loomadena.

Teised on seostanud Banksy maalitud loomi Gazaga, aga ka kliimakriisi ning väljasuremisega, Michaelangelo «Aadama loomisega» ning sotsiaalmeedia ohtlikkusega.

Banksy kohta ebatavaline

Raamatu «Banksy: The Bristol Legacy» autor ning Bournemouthi kunstiülikooli direktor Paul Gough ütles, et Banksyst on hästi ebatavaline oma töid sedasi järjest sotsiaalmeedias esitleda. «Niiviisi kaob igasugune müsteerium teose looja kohta, mis tema töödega on varem kaasas käinud,» on Banksy ekspert üllatunud.

Gough lisas, et Banksy on oma töödes varemgi loomi kujutanud. 

Banksy loodud pelikanid söömas kala poe kohal, kust saab kalapraadi osta.
Banksy loodud pelikanid söömas kala poe kohal, kust saab kalapraadi osta. Foto: Vuk Valcic / ZUMA Press Wire

«Loomad on Banksy loomingus tihti väljendanud olulisi sõnumeid seoses keskkonna, loomade ohustatud elukeskkondade ning kliimamuutuse mõjuga. Nad võivad olla ka võimsad metafoorid globaalse poliitika ning meie loodud keerulise maailma kohta. Kodustatud loomade – lehmade, sigade ja lammaste – kõrval tegutsevad ka ebameeldivamad elukad, nagu šimpansid või rotid, kes lisavad salvavatele teostele natuke mängulist õhku,» selgitas asjatundja.

Hunt satelliiditaldrikul.
Hunt satelliiditaldrikul. Foto: Vuk Valcic / SOPA Images via ZUMA Press Wire

Banksy uuest loomaseeriast rääkides jagas Gough kiitust, et kunstnikuna oskab Banksy tekitada inimestes ootusärevust.

«Ta loob järjest elukaid, kes püüavad meie tähelepanu ja panused muudkui tõusevad. Banksy pole end kunagi nii mõjuvalt ja võimsalt turundanud, sest siin tekib nii tugev ootusärevus. Aga need tööd on kergesti vaadatavad. Nad ei ole visuaalselt keerulised. Nende lihtsus – šabloonide kasutamine ning ikoonilised disainid – sööbivad kergesti mällu, ent kannavad endas tähtsaid sõnumeid seoses globaalsete küsimustega. See on kergelt äärmuslik kunst.»

Banksy loomade seeria algas kitsest Londoni Kew silla juures.
Banksy loomade seeria algas kitsest Londoni Kew silla juures. Foto: COVER Images

Londoni ülikoolis töötav dr Isobel Harbison leiab, et Banksy loomapildid on üllatavalt tavalised, aga heas mõttes. «Nende tavaliste ühevärviliste siluettide juures võib olla midagi tähendusrikast, nagu ka selles, et neid loomi on mitu.» Harbison lisas, et Banksy loomade erisugune välimus näitavad, et Banksy korraldab suuremat kokkutulekut. 

Banksy elevandid.
Banksy elevandid. Foto: COVER Images

«Need tööd võivad rääkida keskkonnast või ökoloogiast, aga ka loodud ja loomuliku maailma harmooniast. Kui me peaksime üldse Londoni sellenädalasest keskkonnast midagi õppima, siis peaks see õppetund puudutama aktsepteerimist ja vastastikust austust. Banksy vaated on üldiselt selged, nii et vaevalt siin pikaks ajaks mingit mõistatust on. Loodan, et kunst jääb seintele. Tore, et inimesed ringi vaatavad,» lausus Isobel Harrison.

Banksy tööd on kahjuks varastele väga atraktiivsed. Satelliiditaldrikule maalitud ulguv hunt varastati kõigest mõni tund pärast selle avalikustamist. Pildile jäi kolm meest, kes redeliga üles ronisid ning satelliiditaldriku eemaldasid.

Märksõnad

Tagasi üles