Tuhanded Taylor Swifti fännid vallutasid Viini muuseumid

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Kui Taylor Swifti kontserdid Viinis ära jäid, oli noorel järsku tegevust vaja. Viini muuseumid otsustasid noortele lohutuseks vastu tulla ning huvilised tasuta sisse lubada.
Kui Taylor Swifti kontserdid Viinis ära jäid, oli noorel järsku tegevust vaja. Viini muuseumid otsustasid noortele lohutuseks vastu tulla ning huvilised tasuta sisse lubada. Foto: REUTERS / Elisabeth Mandl
  • Kui Taylor Swifti kontserdid Viinis ära jäid, otsustasid muuseumid astuda lohutava sammu.
  • Kunstimuuseumi Albertina külastas nädalavahetuse jooksul paarkümmend tuhat inimest.
  • Muuseume külastavad fännid jagasid värvilisi Swifti-teemalisi käevõrusid töötajatelegi.

Kui terrorirünnaku kartuses jäeti Viinis ära kõik kolm Taylor Swifti «Eras Tour» kontserti, otsustas mitu suurt kohalikku muuseumi astuda lohutava sammu ning noored täiesti tasuta sisse lasta. Tuhanded noored Swifti fännid, kellel oli kontsertide ärajäämise pärast korraga kõvasti vaba aega, tõttasidki selle peale kohe kunsti uudistama.

«Me polnud kindlad, mida oodata,» ütles muusikamuuseumi Haus der Musik tegevdirektor Simon Posch ARTnewsile. Külastajaid lasid tasuta sisse muuseumid Mozarthaus Vienna, Haus der Musik, KunstHausWien, Viini juudi muuseum, MAK Vienna, MAK Geymüllerschlössel, Mumok, Albertina ja House of Strauss. Viini muuseume koondav Museumquartier pakkus Swifti kontserdipileti eest kahel päeval isegi tasuta inglis- ja saksakeelseid tuure.

Igalt poolt üle maailma Viini sõitnud Swifti fännid said vähemalt tasuta muuseume külastada, kui Swifti kontserdid ära jäid.
Igalt poolt üle maailma Viini sõitnud Swifti fännid said vähemalt tasuta muuseume külastada, kui Swifti kontserdid ära jäid. Foto: REUTERS / Elisabeth Mandl

Swifti fänne lohutama mõeldud avatud uste päevad kuulutas avalikult välja Viini linnapea Michael Ludwig sotsiaalmeedias. Paljud muuseumitöötajad rääkisid ARTnewsile pärast Swifti fännide paaripäevast muuseumipalavikku, et rõõmustav oli näha asutustes uusi uudishimulikke huvilisi. Suuremas osas tulid muuseume külastama inglise keelt kõnelevad noored naised vanuses 18–25. Külastajaid oli Hiinast, Lõuna-Aafrikast, Austraaliast, Kanadast ning Ameerikast.

Paljud võis ära tunda Taylor Swiftiga seotud esemete järgi, nagu näiteks ülivärvilised riided või Swifti-teemalised käevõrud, mida külastajad jagasid tänutäheks ka muuseumitöötajatele, kelle seas leidus samuti Swifti fänne.

Muuseumides võis Swifti fännid kergesti ära tunda Swiftiga seotud riiete või aksessuaaride järgi.
Muuseumides võis Swifti fännid kergesti ära tunda Swiftiga seotud riiete või aksessuaaride järgi. Foto: REUTERS / Elisabeth Mandl

Viinis asuv kaasaegse kunsti muuseum Albertina otsustas olla eriti vastutulelik ning lasi kolmel päeval tasuta sisse rohkem kui 20 000 Swifti fänni, kes plaanisid kontserdile minna. Albertina pilet maksab tavaliselt 15,90 eurot inimesele, kes on noorem kui 26-aastane, kuid 8. augustist 11. augustini ei pidanud Swiftist ilma jäänud inimesed midagi maksma, et ühte Viini kõige kaunimasse muuseumi kunsti vaatama tulla.

«Tavalisel nädalavahetusel oleks meil päevas 2000 külastajat,» ütles Albertina esindaja Nina Eisterer. Ta lisas, et kümneid tuhandeid külastajaid on muuseumis nähtud ainult siis, kui on toimunud prestiižsed näitused, nagu näiteks Claude Monet' näitus 2018. aastal.

Albertinas töötav Eisterer märkis, et tema ja kolleegid on samuti Swifti austajad ning lootsid kontserdile minna. Uudis kontsertide ärajäämisest oli neilegi valus hoop. Kui otsustati, et sel nädalavahetusel pileti eest maksma ei pea, kutsuti nendeks päevadeks rohkem inimesi tööle ning huvilised pidid muuseumisse pääsemiseks õues tavapärasest kauem ootama, sest rahvast kogunes nii palju. «Aga keegi ei kurtnud. Inimesed olid ülitoredad.»

Viini kunstimuuseum Albertina lubas Swifti fännid kolmel päeval tasuta sisse. Huvi osutus nii suureks, et järjekorrad olid pikad.
Viini kunstimuuseum Albertina lubas Swifti fännid kolmel päeval tasuta sisse. Huvi osutus nii suureks, et järjekorrad olid pikad. Foto: REUTERS / Elisabeth Mandl

Muuseumides kõlasid tavapärase klassikalise muusika asemel ka Swifti plaadid, nii et külastajad muuseumides hakkasid kaasa laulma ning tegid muuseumi laulupidudest Tiktokki videoid. «Ma armastan klassikalist muusikat, jumaldan Mozartit ja Beethovenit, kõiki klassikuid, aga nii tore oli korraldada Taylor Swifti laulupidu ruumides, kus sellist muusikat tavaliselt ei mängita,» ütles Eisterer, kes on Albertinas töötanud kaheksa aastat.

Rohkem külastajaid käis ka teistes muuseumides. Haus der Musiki väljapanekuid tuli tasuta imetlema 2746 Swifti fänni. Samuti ostsid Swifti fännid muuseumi kingipoest 4500 euro eest kaupa. Mozarthaus Viennas käis kolmel päeval 2663 Swifti fänni.

Kuigi muuseumid Swifti fännide pealt piletiraha ei teeninud, sest kontserdist ilma jäänud noored lubati tasuta sisse, leiavad muuseumitöötajad, et sellest aktsioonist oli ikkagi kasu, sest tähelepanu oli meeletu, kaupa müüdi palju ning noored said Viini parimaid muuseume näha.

Tagasi üles