Anthony Bourdainist valmib eluloofilm, tippkoka rolli on leitud noor näitleja

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Anthony Bourdaini saavutusi võimaldas meenutada dokfilm «Roadrunner».
Anthony Bourdaini saavutusi võimaldas meenutada dokfilm «Roadrunner». Foto: Focus Features via AP
  • Anthony Bourdaini hakkab eluloofilmis kehastama 21-aastane tõusev täht.
  • Film keskendub tõenäoliselt Anthony Bourdaini noorusaastatele.
  • Bourdainist on kirjutatud raamatuid ja tehtud dokfilme, aga see on esimene mängufilm.

Anthony Bourdaini elust valmib film nimega «Tony». Tippkokana ja reisidokumentalistina kuulsuse leidnud Bourdaini eluloofilmi tootjaks on A24 («Kõik kõikjal ja korraga»). Bourdaini hakkab kehastama noor näitleja, kes alles tegi läbimurderolli ühes eelmise aasta Ameerika draamas.

Pärast seda, kui Bourdain endalt 2018. aastal elu võttis, on tema karjäärile juba mitmel moel tagasi vaadatud. 2021. aastal ilmus Bourdainist rääkiv dokumentaalfilm «Roadrunner», samuti on temast kirjutatud mitmeid raamatuid, nagu näiteks Laurie Wooleveri «Bourdain», kuhu on kirja pandud Anthony Bourdaini lähedaste mälestused varalahkunud kokast.

Anthony Bourdain oli keerukas, aga uudishimulik hing, kes oskas hinnata teiste kultuuride toite ning olla tundlik vestluspartner. Tema eluküünal võib olla kustunud, aga tema kirge nähakse ja tuntakse ikka edasi.

Ameerika tippkokk, telesaatejuht ja kirjanik Anthony Bourdain (1956-2018).
Ameerika tippkokk, telesaatejuht ja kirjanik Anthony Bourdain (1956-2018). Foto: Shutterstock

Bourdain lõpetas 1978. aastal Ameerika Kulinaaria Instituudi ja töötas mitmete tipprestoranide köökides, sealhulgas Manhattani Brasserie Les Hallesis. Oma kogemuste põhjal kirjutas Bourdain raamatu «Kitchen Confidential», millest kujunes New York Timesi bestseller.

Lugejaid võlus Bourdaini otsekohene ja teravmeelne stiil ning oskus kirjeldada igaõhtust köögipõrgut lennukalt ning värvikalt. Olles kirjutanud bestselleri, hakkas Bourdain juhtima toiduteemalisi reisisaateid, mille seast kujunes kõige menukamaks kaheksa hooaega kestnud «Parts Unknown».

Uustulnuk Dominic Sessa (vasakul) ning Oscari-vääriline Paul Giamatti draamafilmis «Mahajäänud».
Uustulnuk Dominic Sessa (vasakul) ning Oscari-vääriline Paul Giamatti draamafilmis «Mahajäänud». Foto: FOCUS FEATURES

Plaanitava eluloofilmi lavastajaks on Matt Johnson, kelle eelmine film «Blackberry» jooksis mullu Eesti kinodes. Stsenaariumi kirjutasid Todd Bartels ja Lou Howe ning Bourdaini rolli on valitud tõusev täht Dominic Sessa, kes üllatas filmisõpru liigutava rolliga Alexander Payne'i mulluses draamas «Mahajäänud» («The Holdovers»). Kuna Sessa on kõigest 21-aastane, on põhjust arvata, et film keskendub just noorele Anthony Bourdainile.

Dominic Sessa.
Dominic Sessa. Foto: Koi Sojer/MediaPunch CAP/MPI99/KS
Tagasi üles