TOLLIS TABATUD Kelm püüdis üle piiri viia 1,3 miljonit väärt da Vinci maali, mis osutus võltsinguks

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Kelm plaanis võltsitud da Vinci maali müüa Milanos 1,3 miljoni eest, kuid pettusele saadi aegsasti jälile. Pilt on illustreeriv!
Kelm plaanis võltsitud da Vinci maali müüa Milanos 1,3 miljoni eest, kuid pettusele saadi aegsasti jälile. Pilt on illustreeriv! Foto: ALESSIA PIERDOMENICO/Scanpix
  • Võltsitud teos on ilmselt koopia Milano portreedest, mis maaliti sajandite eest.
  • Vastavalt ekspordiloale oli teos hinnatud 1,3 miljonile eurole ja see oli teel Milanosse.
  • Tolliametnikud märkasid, et ekspordiluba on aegunud.

Hispaania politseil õnnestus vahistada kuritahtlik kavalpea, kellel oli plaan müüa võltsitud Leonardo da Vinci maal 1,3 miljoni euro eest, vahendab The Guardian. Maal jäi silma Prantsuse tolliametnikele, keda ei suutnud ära petta skeem, mis oli võltsingu üle piiri toimetamiseks välja mõeldud.

Kuigi mehel oli teose ekspordiluba, mis väidetavalt kujutas Leonardo portreed Itaalia aristokraadist ja sõjaväeülemast Gian Giacomo Trivulziost, oli luba aegunud. Seda märganud, võtsid Modane piirikontrollpunkti tolliametnikud ühendust Hispaania politseiga.

Vastavalt ekspordiloale - mis ei ole mõeldud tõendama autentsust - oli teos hinnatud 1,3 miljonile eurole ja see oli teel Milanosse. Kuigi luba oli ehtne, tähendas selle kehtetuks muutumine, et teost oli ebaseaduslik üle piiri viia.

Pärast hoiatuse saamist 2022. aasta juulis sõitsid Hispaania rahvuspolitsei ametnikud Prantsuse piirile, et maal tagasi saada. Sealt edasi saadeti teos Madridi Pradosse ekspertanalüüsi jaoks.

Võltsing maaliti juba 20. sajandi alguses

«Spetsialistide aruandes oli järeldatud, et teos on tõenäoliselt koopia Milano portreedest, mis maaliti umbes 15. sajandi lõpus ja 16. sajandi alguses,» teatas politsei avalduses.

«Maal on ilmselt maalitud pettuse eesmärgil 20. sajandi alguses. Seega on selle väärtus 3000 kuni 5000 eurot ning teos võib kindlalt välistada Leonardo või mõne teise tolleaegse Itaalia kunstniku tööna.»

Politsei pressiesindaja sõnul vahistati juhtumiga seoses Madridis Hispaania mees, kes oli 40ndates eluaastates.

«Ekspordiluba ei garanteeri teose autentsust,» selgitas politsei pressiesindaja. «Selles juhtumis kasutati luba maali originaalsuse väitmiseks. Kui ilmnes, et luba oli aegunud, konfiskeeriti maal ja algatati uurimine. Ja kui uurimine tuvastas, et tegemist on väidetava salakaubaveo juhtumiga, toimus vahistamine.»

Tagasi üles