Suri rokitäht, kes oli seotud ühe USA ajaloo traagilisima tulekahjuga

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Jack Russell suri 63-aastaselt.
Jack Russell suri 63-aastaselt. Foto: IMAGO/MediaPunch
  • Suri bändi Great White laulja Jack Russell.
  • Russell esines Great White'iga ööklubis Station, mis süttis põlema, kui bänd kasutas pürotehnikat.
  • Traagilises 2003. aasta tulekahjus hukkus 100 inimest, sealhulgas bändi kitarrist.

15. augustil suri 80ndate rokkbändi Great White ninamees Jack Russell, kes oli ühtlasi 1977. aastal bändi üks asutajaliige. Pärast seda, kui Great White 2001. aastal laiali läks, hakkasid rokimehed esinema Jack Russell's Great White nime all. 2003. aastal esines bänd selle nime all Rhode Islandi ööklubis The Station, mis põles maha, kui bänd kasutas esinemise ajal pürotehnikat. Traagilises tulekahjus suri rohkem kui 100 inimest.

The Stationi ööklubi tulekahju oli üks oma piirkonna ohvriterohkemaid klubitulekahjusid. Surma sai ka Jack Russell's Great White'i kitarrist Ty Longley, ent Jack Russellil ja teistel bändiliikmetel õnnestus napilt pääseda.

Klubi süttis, kui mänedžeri eestvedamisel kasutas bänd esinemise käigus pürotehnikat ning sädemetest süttis vahtkumm seintel. Publik arvas esialgu, et leegid on osa etendusest, kuid siis hakati massiliselt väljapääsu poole liikuma ning inimesed kukkusid väljapääsu juures hunnikusse ega pääsenud enam välja, kui ööklubi poole minutiga üleni leekidesse lahvatas.

Pärast 2003. aastal toimunud tulekahjut ei jäänud The Stationi ööklubist enam midagi alles. Surma sai 100 inimest ja viga 230 inimest.
Pärast 2003. aastal toimunud tulekahjut ei jäänud The Stationi ööklubist enam midagi alles. Surma sai 100 inimest ja viga 230 inimest. Foto: REUTERS / Brian Snyder / Scanpix

Enne seda tragöödiat andis Jack Russell välja kaks sooloalbumit ning laulis Great White'i kuulsaimatel albumitel «Once Bitten» ja «Shot in the Dark». Russell laulis Great White'is aastatel 1981–1996 ning püüdis siis teha soolokarjääri. Ta naasis Great White'i 2001. aastal ning jätkaski siis bändiga Jack Russell's Great White. Kaks aastat hiljem toimus The Stationi tragöödia, milles bändi süüdi ei mõistetud.

Kaks tüdrukut mälestamas The Stationi ööklubis hukkunuid.
Kaks tüdrukut mälestamas The Stationi ööklubis hukkunuid. Foto: REUTERS / Jim Bourg

Rohkem kui kümme aastat pärast enam kui sada elu nõudnud tulekahju hakkas Jack Russell juhtunu kohta intervjuusid andma, lootes ka dokfilmi teha. Russell tõdes, et ta tahtis alati eetrisse minna ja juhtunust rääkida, olgugi et tema advokaadid soovitasid tal mitte kunagi tunnistada, et tal on kahju. Russelli karjäär jooksis pärast tragöödiat põrmu ning ta ei olnud enam tagasi oodatud Uus-Inglismaa piirkonda, kus The Station asus.

Great White'i ninamees Jack Russell nutab pärast The Stationi tulekahjut.
Great White'i ninamees Jack Russell nutab pärast The Stationi tulekahjut. Foto: REUTERS / Jim Bourg

Jack Russell oli surres ümbritsetud oma lähedastest, teiste hulgas tema abikaasa Heather Ann ning poeg Matthew Hucko, aga ka sugulased ja sõbrad. Russelli perekonna esindaja K.L. Doty ütles, et Jack suri Lewy kehakeste haigusesse ning multisüsteemsesse atroofiasse. Russell andis diagnoosist teada alles eelmisel kuul, loobudes ühtlasi tuuritamisest. Laulja suri 63-aastasena.

Tagasi üles