TÖÖD SIISKI JAGUB Tõnu Kaljuste jätkab Eesti Filharmoonia Kammerkoori kunstilise juhina

Copy
Tõnu Kaljuste jätkab Eesti Filharmoonia Kammerkoori kunstilise juhina.
Tõnu Kaljuste jätkab Eesti Filharmoonia Kammerkoori kunstilise juhina. Foto: Kaupo Kikkas

Augusti alguses andis Tõnu Kaljuste sotsiaalmeedias teada, et augustiga lõppevad tema kunstilise juhi lepingud Tallinna Kammerorkestri, Tallinna Filharmoonia ja Birgitta festivali kunstilise juhina. Küll on aga praeguseks selge, et Kaljuste jätkab siiski Eesti Filharmoonia Kammerkoori kunstilise juhi ja peadirigendina.

Alanud hooaja esimeseks sündmuseks kujuneb Tõnu Kaljuste ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori koostöö Euroopa juhtiva barokkorkestri Concerto Copenhageniga, kellega koos antakse kontserdid «Pärt & Händel» 25. augustil Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmis ja 2. septembril Pärdi Päevadel.

Tõnu Kaljuste asutas Eesti Filharmoonia Kammerkoori 1981. aastal ning oli selle peadirigent 20 aastat. Tema tööd jätkas aastail 2001–2007 inglise muusik Paul Hillier, kes tõstis koori tuntust nüüdismuusika esitajana. Aastatel 2008–2013 oli koori kunstiline juht ja peadirigent Daniel Reuss. 2014–2020 oli koori kunstiline juht ja peadirigent Kaspars Putniņš. Alates 2021. aasta augustist juhatab koori taas Tõnu Kaljuste, kes jätkab samal positsioonil kuni 2025/2026 hooaja lõpuni.

Järgmise hooaja plaanidest toob Tõnu Kaljuste välja Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri ühiseid kavasid. «Minu jaoks on Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester üks loominguline tervik, millest annan ka publikule aeg-ajalt märku,» ütleb Kaljuste.

Koori ja orkestri koostöös valmivatest kavadest nimetab ta heliloojate Erkki-Sven Tüüri, Pärt Uusbergi ja Kristjan Randalu autoriõhtuid, jõulukava Haydni ja Mozarti muusikaga, Bachi uusaasta kantaate seerias «Pöörane Bach» ja James MacMillani «Stabat Materit».

Eesti Filharmoonia Kammerkoori tegemistest toob Kaljuste esile Arvo Pärdi kava koori ja oreliga, mida esitatakse mitmel pool Saksamaal ja Pariisis. «Lähimad autorikontserdid on aga jaapanlasest multitalendi Ryoji Ikedaga Tartus ja kreeka helilooja Savvas Karantziase loominguga nii Rhodosel kui Tallinnas,» lisab Kaljuste.

Aastakümnete jooksul on Tõnu Kaljuste Eesti Filharmoonia Kammerkoorist kujundanud kõrgetasemelise isikupärase, unikaalse kõlaga koori, kes on hinnatud nii Eestis kui rahvusvahelises muusikaelus.

Tema eestvedamisel said alguse mitu muusikaajalugu kujundavat koostööd heliloojate Veljo Tormise ja Arvo Pärdiga, kelle loomingut on ta tutvustatud koos Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestriga näiteks sellistes mainekates saalides nagu Carnegie Hall, Washingtoni Kennedy Keskus, Sydney Ooperimaja, Pariisi Filharmoonia, Hamburgi Elbphilharmonie jm.

Ajalukku minev saavutus on 2014 Grammy võit parima kooriesituse kategoorias Arvo Pärdi teose «Aadama itk» eest. Tema salvestisi on korduvalt esitatud Grammy plaadiauhindade nominendiks. Kaljuste on teinud koostööd plaadistusstuudiotega ECM Records, Virgin Classic, BIS ja Caprice Records.

Kaljuste plaadid on võitnud ka mitmeid teisi auhindu: Cannes Classical Award (1999), Diapason d’Or (2000), Edison Prize (2000), Classic Brit Award (2003), Prix Caecilia (2023). Ta on Tallinna Kammerorkestri asutaja (1993) ning aastatel 2022–2024 Tallinna Filharmoonia, Tallinna Kammerorkestri ja Birgitta festivali kunstiline juht.

Aastatel 2010–2020 oli ta Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia professor ja dirigeerimisosakonna juhataja. Kaljuste on olnud veel Rootsi Raadio koori ja Madalmaade kammerkoori peadirigent. Alates 2004. aastast on Kaljuste tema enda asutatud projektiteatri Nargen Opera kunstiline juht. Tema eestvedamisel on 2006. aastast toimunud Nargenfestival.

Tõnu Kaljuste lähimad kontserdid «Pärt & Händel» koos Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Concerto Copenhageniga:

  • 25. augustil kell 18 Tartu Pauluse kirikus Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammis
  • 2. septembril kell 19 Tallinna Jaani kirikus Nargenfestivali korraldatud Pärdi päevade avakontsert

Arvo Pärdi loomingut salvestatakse sama koosseisuga plaadifirmale Berlin Classics.

Tagasi üles