Suri armastatud telesaatejuht (3)

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Phil Donahue
Phil Donahue Foto: REUTERS / Fred Prouser / Scanpix
  • Ameerika telelegend Phil Donahue sai ainsana intervjueerida Nelson Mandelat, kui too vabanes.
  • Donahue teenis 20 miljonit aastas.
  • Mais pälvis ta Joe Bidenilt Presidendi Vabadusmedali.

18. augustil suri 88-aastaselt meediatäht, stsenarist, filmiprodutsent ning telesaatejuht Phil Donahue, kes juhtis 30 aastat populaarset vestlussaadet «The Phil Donahue Show». Donahue suri pikka aega kestnud haiguse tagajärjel.

Populaarse saatejuhi surm tehti teatavaks eile hommikul saates «Today».

«Teedrajav vestlussaatejuht ja ajakirjanik Phil Donahue suri pühapäeva õhtul oma kodus. Temaga olid abikaasa Marlo Thomas, kellega Donahue oli 44 aastat abielus, ning tema õde, lapsed, lapselapsed ning armastatud kuldne retriiver Charlie,» andis saatejuhi perekond teada. «Donahue oli 88-aastane ning suri rahulikult pärast pikka haigust.»

Phil Donahue alustas riiklikus televisioonis «The Phil Donahue Show» tegemist 1969. aastal. 1974. aastal sai selle nimeks lihtsalt «Donahue» ning see oli eetris 200 kanalil üle kogu riigi.

Saade jooksis 1996. aastani, kui vestlussaated olid muutunud tunduvalt kollasemaks ning naissoost televaatajad olid edasi liikunud teiste saatejuhtide juurde, nagu näiteks Oprah Winfrey.

Phil Donahue pälvis Joe Bidenilt maikuus Presidendi Vabadusmedali.
Phil Donahue pälvis Joe Bidenilt maikuus Presidendi Vabadusmedali. Foto: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Ehkki ka Donahue hakkas oma saadetes üha rohkem sensatsiooni otsima, et publikut liimil hoida, oli tema saade konkurentidega võrreldes võrdlemisi pehme. Mõni aasta enne Donahue saate lõppu alustas omaenda saatega näiteks rämpstelevisiooni hiid Jerry Springer, kes mullu meie seast lahkus.

Donahue pälvis üheksa Emmy auhinda ning 21 nominatsiooni. 1981. aastal pärjati teda Peabody meediaauhinnaga. Donahue oli meeldiv ja leebe isiksus, kellel oli saates kombeks oma stuudiopublikuga suhelda. Aastate jooksul intervjueeris ta riigijuhte, poliitikuid, feministe, Ku Klux Klani liikmeid, pornotähti ning 60ndate radikaale.

Ta oli ainus vestlussaatejuht, kellel õnnestus intervjueerida Nelson Mandelat vahetult pärast seda, kui too vanglast pääses. Mõistagi õnnestus Donahuel kui sedavõrd tähtsal teleajakirjanikul ka rikastuda. Vahepeal teenis Donahue aastas 20 miljonit.

Phil Donahue oma saate «The Phil Donahue Show» salvestusel 1993. aastal.
Phil Donahue oma saate «The Phil Donahue Show» salvestusel 1993. aastal. Foto: AP Photo / Mark Lennihan, File

Phillip John Donahue sündis 1935. aastal Clevelandis Ohios. Kuigi koolis õppis ta ärindust, asus ta ühel suvel tööle kohalikus ülikooli raadiojaamas ning suundus pärast kooli lõpetamist diktoriks KYW-AM tele- ja raadiokanalile Clevelandis.

Ambitsioonikal mehel ei õnnestunud esialgu aga täiskohaga teleajakirjanikuks saada. 1958. aastal asus ta tööle väikeses Michigani raadiojaamas WABJ, hakates selle programmi- ja uudistejuhiks. Seal õnnestus Donahuel lihvida oma oskusi intervjueerija ja uudistelugejana, kuid ta ei saanud jätkuvalt riiklikku tähelepanu ning läks hoopis 1967. aastal müügimeheks.

Läks vaid mõni kuu, enne kui Donahue sai hakata juhtima Daytonis WLWD kanalil hommikust intervjuusaadet «The Phil Donahue Show». Donahuel ei õnnestunud saada põnevaid saatekülalisi, kuid ta tegi sellest oma eelise, keskendudes igas saates ühele kindlale teemale ja probleemile ning kaasates aktiivselt ka stuudiopublikut. Sellest sai tema saate kaubamärk.

Tema esimene külaline oli ateist Madalyn Murray O'Hair, kes vaidlustas kohtus palvete lugemise koolides. Saade sai laialt tähelepanu ning peagi asus Donahue arutlema teistegi vastuoluliste poliitiliste ja sotsiaalsete küsimuste üle.

Tagasi üles