Skandaalid aasta suurima filmi ümber jätkuvad: uhke reklaamklipp oli võltsitud (1)

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Adam Driver 120 miljonit maksnud suurfilmi «Megalopolis» plakatil.
Adam Driver 120 miljonit maksnud suurfilmi «Megalopolis» plakatil. Foto: Filmiplakat
  • Režissöör Francis Ford Coppola maksis «Megalopolise» tegemise eest oma taskust.
  • Coppola olevat võtteplatsil käitunud naissoost statistidega sobimatult.
  • Filmile ilmus nüüdseks eemaldatud reklaamklipp, mis on täidetud libatsitaatidega.

Cannes'i filmifestivalil esilinastunud suurfilm, režissöör Francis Ford Coppola kireprojekt «Megalopolis» kogub enne üle maailma kinodesse jõudmist järjest halvakspanu. Kevadel hakkasid liikuma jutud Coppola ahistavast käitumisest filmi kaootilisel võtteplatsil ning nüüd andis levitaja Lionsgate filmile välja reklaamklipi, mis on täidetud võltsitud tsitaatidega kuulsatelt kriitikutelt. Libatsitaadid avastas Vulture'i kriitik Bilge Ebiri.

«Megalopolise» eile ilmunud, aga ametlikelt kanalitelt juba nüüdseks eemaldatud reklaamrull on kahtlemata muljet avaldav. Esmalt vaadatakse tagasi Francis Ford Coppola uhkele filmikarjäärile.

Meenutatakse vaatajale, et Coppola käe all valmisid meistriteosed «Ristiisa», «Tänapäeva apokalüpsis» ja «Brad Stokeri Dracula» - filmid, mis on nüüd kõigi poolt kõrgelt hinnatud, kuid omal ajal kõiki kriitikuid ei vaimustanud.

Kaader filmist «Megalopolis».
Kaader filmist «Megalopolis». Foto: Lionsgate

Seejärel näidatakse filmi fantaasiaküllaseid stseene, kus Adam Driveri mängitud arhitekt Cesar Catilina asub meeleheitlikule teekonnale, et taas üles ehitada hävinud suurlinn. 

Reklaamrulli järgi kirjutas The Village Voice'i kriitik Andrew Sarris 1972. aastal «Ristiisa» kohta: «Kohmakas ennastimetlev film. Ei tea ise ka, mis ta olla tahab.» Legendaarne Pauline Kael arvas: «Hävib omaenda kunstipärasuse tõttu.»

Kui 1979. aastal ilmus Vietnami sõja film «Tänapäeva apokalüpsis», kostnud kriitik John Simon National Review's: «Hämmastav läbikukkumine.» Daily Newsi Rex Reed kirjutas: «Suurejooneline prügihunnik.»

1992. aasta «Draculale» olevat osad kriitikud andnud sama hävitava hinnangu. «Triumf selles, kui stiil valitseb sisu üle,» olla kirjutanud Roger Ebert.

«Megalopolise» reklaamklipp on täidetud vanade tsitaatidega kriitikutelt, kes Coppolasse alati uskunud ei ole, justkui tõestamaks, et meister pole alati kõiki eksperte hetkega veenda suutnud. Tuleb aga välja, et reklaamis näidatud tsitaadid on eksitavad või isegi mitte reaalsed.

Näiteks Pauline Kael oli «Ristiisast» vägagi lummatud ega kirjutanud kuskil, et film hävib omaenda kunstipärasuse tõttu. On ebaselge, kuidas need tsitaadid reklaami jaoks loodi, kuid sotsiaalmeedias on spekuleeritud, et reklaami tegemisel võeti appi tehisaru (nagu näiteks ChatGPT), mis andis reklaamklipi jaoks valesid tsitaate.

Levitaja Lionsgate ei ole kommenteerinud, kas see tõepoolest nii on. Kui avalikuks sai, et «Megalopolise» reklaamrull algab libatsitaatidega, otsustati sellele läheneda alandlikult ning reklaamklipp ametlikelt kanalitelt maha võtta. Sellega kaasnes ka vabandus.

«Lionsgate võtab reklaamklipi kohe tagasi,» ütles ettevõtte esindaja. «Me vabandame siiralt kriitikute ees, kelle nimesid me kasutasime, aga ka Francis Ford Coppola ning American Zoetrope ees selle vabandamatu vea pärast, mille kontrollimise käigus tegime. Me eksisime. Vabandame.»

American Zoetrope on Francis Ford Coppola tootjafirma, kusjuures filmi tegemise eest maksis Francis Ford Coppola suuresti ise ning müüs selleks lausa maha osa talle kuuluvast veiniistandusest. Ambitsioonikas 85-aastane Coppola on sattunud ka tule alla käitumise pärast filmi kaootilisel võtteplatsil.

Režissöör Francis Ford Coppola Cannes'i filmifestivalil.
Režissöör Francis Ford Coppola Cannes'i filmifestivalil. Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier/Scanpix

Näiteks on võttegrupi anonüümseks jääda soovinud liikmed rääkinud, et Coppola käitus sobimatult 2023. aasta veebruaris, kui oli vaja filmida massiivset, pidulikku klubistseeni. Kohale tuli 150-200 statisti, nende seas palju paljaid või poolpaljaid naisi.

Coppola olevat naisi endale sülle tõmmanud ning suudelnud naissoost statiste, et neid õigesse meeleollu viia. Produtsent Darren Demetre ütles Coppola kaitseks, et režissöör olevat lihtsalt võtteplatsil ringi jalutanud ning inimestele põsemusisid teinud, et stseeni vaimu edasi anda. Coppola ise kostis tagantjärele, et on tegelikult häbelik inimene ja ei puudutagi eriti inimesi.

«Megalopolise» esilinastus toimus Cannes'i filmifestivalil ning Eesti kinodes linastub see septembri lõpust. 120 miljonit dollarit maksnud fantaasiafilmis löövad kaasa Adam Driver, Giancarlo Esposito, Nathalie Emmanuel, Aubrey Plaza, Shia LaBeouf jpt.

Tagasi üles