Vaba Akadeemia loeng Imar Koutchoukali «Poliitika, autoriteet ja legitiimsus islamis läbi selle ajaloo»

Copy

Reedel, 23. augustil peab Vabas Akadeemias loengu Imar Koutchoukali. Seekordse loengu teemaks on poliitika, autoriteet ja legitiimsus islamis läbi selle ajaloo.

2011. aasta toimunud Araabia kevadel ennustasid paljud Lähis-Ida ja islami asjatundjad, et poliitilise islami ajastu on läbi ning et peatselt on regioonis juurdumas liberaalse demokraatia põhimõtted. Araabia kevadele järgnes aga vastselt tekkinud Süüria ja Levandi Islamiriigi nähtuse tulemusel mitmeaastane košmaar. Läänelike demokraatiate asemel väitsid islamiriigi juhid, et nad on taastanud utoopilise poliitilise korra, mis peegeldavat prohvet Muhamedi ühiskonda. Koos kristlaste, jeziitide ning teiste religioossete ning etniliste vähemuste kõrval said kõvasti kannatada ka need muslimid, keda Islamiriik pidas mitteõigeteks muslimiteks. Islamiriigi tõus ja langus on tekitanud küsimused: kes on õige ja vale muslim, kellel on õigus valitseda ja miks?

Loeng tutvustab islami poliitilist mõtlemist läbi ajaloo alates prohveti elust kuni tänase päevani välja.

Loeng toimub 23. augustil kell 18.15. Tartus Jakobi kultuurikojas (Jakobi 41).

SA Academia Artium Liberalium ehk Vaba Akadeemia on 2018. aasta algul asutatud ühendus, mis koondab eesti haritlasi: teadlasi, mõtlejaid, intellektuaale ja õppijaid. Akadeemia eesmärgiks on luua tingimused renessansitüüpi haritlasringi tekkimiseks ja kujunemiseks kooskõlas vabade kunstide kontseptsiooniga. Akadeemia asutajateks on Marju Lepajõe, Mihhail Lotman, Ülar Ploom, Hardo Pajula ja Maria-Kristiina Lotman.

Varasemaid Vaba Akadeemia loenguid on võimalik järele vaadata Postimees TV-st.

Tagasi üles