Supermani täht soovis pärast halvatuks jäämist surra, kuid naise sõnad veensid teda ümber

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Halvatuks jäänud Christopher Reeve koos abikaasa Dana Reeve'iga 2002. aastal.
Halvatuks jäänud Christopher Reeve koos abikaasa Dana Reeve'iga 2002. aastal. Foto: REUTERS / Peter Morgan
  • Christopher Reeve'i inspireerivast loost valmis täispikk dokumentaalfilm.
  • Reeve jäi 90ndatel halvatuks, kui paiskus hobuse seljast maha.
  • Pärast õnnetust oli Reeve'i elutahe kadunud, kuni abikaasa tekitas temas soovi edasi elada.

Supermani rollist tuntud näitleja Christopher Reeve'i elu muutus 1994. aastal traagiliselt, kui saatuslikku õnnetuse tagajärjel jäi näitleja kaelast allapoole halvatuks. 

Kõige esimesena kinolinal Supermaniks kehastunud näitleja Christopher Reeve'ist ilmub dokumentaalfilm «Super/Man: The Christopher Reeve Story», mis vaatab tagasi Reeve'i näitlejakarjäärile ning 90ndatel toimunud õnnetusele, mille tagajärjel jäi Reeve traagiliselt elu lõpuni halvatuks. Reeve tahtis pärast õnnetust surra, sest tundis, et on kõiki alt vedanud, kuid tema abikaasa Dana Reeve lausus seitse sõna, mis panid meest tahtma edasi elada. 

Mis Reeve'iga juhtus?

Aktiivselt erinevate spordialadega tegelenud Christopher Reeve armastas hirmsasti ratsutamist. Huvi hobuste ja ratsutamise vastu tekkis Reeve'il 80ndatel, kui näitleja lõi kaasa filmis «Anna Karenina» ning pidi selle jaoks ratsutama õppima.

80ndate lõpus hakkas Reeve osalema võistlustel ning ostis peagi endale hobuse nimega Eastern Express, hüüdnimega Buck. 1995. aasta maikuus keeldus Reeve'i hobune ratsutamise ajal kuuletumast ning otsustas hüppe käigus peatuda. Reeve paiskus hobuselt pea ees maha ning murdis kaela ja sai raske seljaajuvigastuse, mille tagajärjel jäi ta 42-aastaselt halvatuna ratastooli. Näitleja oli ratastoolis kuni oma surmani 2004. aastal. Tema abikaasa Dana suri kaks aastat hiljem kopsuvähki.

Christopher Reeve'i elu muutus pärast hobuse seljast kukkumist täielikult.
Christopher Reeve'i elu muutus pärast hobuse seljast kukkumist täielikult. Foto: Passion Pictures / Entertainment Pictures / ZUMAPRESS.com

Surmasoov

Hobuse seljast kukkumist ei mäletanud Christopher Reeve haiglas ärgates üldse. Kui arstid mehele selgitasid, et ta on õnnetuse tagajärjel halvatuks jäänud, tundis Reeve järsku soovi elust lihtsalt lahkuda. Ta sosistas oma abikaasa Danale: «Võib-olla mul tuleks lihtsalt minna lasta.» Dana vastas talle: «Ma toetan iga sinu soovi, sest jutt käib sinu elust ja sinu otsusest. Aga ma tahan, et teaksid, et jään sinuga kuni lõpuni, saagu mis saab. Sa oled endiselt sina. Ma armastan sind.»

Dana kinnitas Christopher Reeve'ile, et kui kahe aasta möödudes peaks Reeve endiselt surra soovima, siis nad võivad selle peale uuesti mõelda. Naise toetavad sõnad veensid Reeve'i õnnetuse järel edasi elama, kuigi Reeve teadis, et ei saa enam pojale Willile kunagi palli visata. Reeve elas veel peaaegu kümme aastat.

Christopher Reeve ja Dana Reeve.
Christopher Reeve ja Dana Reeve. Foto: Fred Prouser / Scanpix

Täiskasvanuks saanud Will rääkis Sundance'i filmifestivalil dokfilmi esitledes: «Me teadsime, et kui filmi ära teeme, peame usaldama tegijatele oma arhiivi, oma koduvideod, andma tundlikke ja emotsionaalseid intervjuusid ning usaldama täielikult tiimi, kes on meie ümber kogunenud ja selle filmi meie jaoks valmis teevad.»

Dokumentaalfilmis meenutab Reeve'i teine poeg Matthew, et mäletab hästi, kuidas isa talle enne oma saatuslikku võistlust lehvitas. «Ütlesime hüvasti, ta lehvitas mulle. See oli viimane kord, kui teda jalgel nägin.»

Lisaks Reeve'i pereliikmetele meenutavad filmis Reeve'i Whoopi Goldberg, Susan Sarandon, Jeff Daniels ja Glenn Close.

Filmi «Super/Man: The Christopher Reeve Story» tegijad Peter Ettedgui ja Ian Bonhôte.
Filmi «Super/Man: The Christopher Reeve Story» tegijad Peter Ettedgui ja Ian Bonhôte. Foto: Capital Pictures
Tagasi üles