KITARRIST POETAS VIHJE Oasis tuleb jälle kokku, kas ka The Smiths?

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
The Smithsi liikmed Andy Rourke, Morrissey, Johnny Marr ja Mike Joyce 1984. aastal.
The Smithsi liikmed Andy Rourke, Morrissey, Johnny Marr ja Mike Joyce 1984. aastal. Foto: Wikimedia Commons
  • Oasis ühineb taas, miks ei võiks seda teha ka The Smiths?
  • Bassimängija Andy Rourke suri mullu, kuid teised bändiliikmed on endiselt elus.
  • Asi on päris kole: mis toimub laulja Morrissey ja kitarrist Johnny Marri vahel?

Pärast seda, kui Oasise vennad Liam ja Noel Gallagher otsustasid tülikirve maha matta ning bändiga järgmisel aastal tuurile minna, tundub muusikafännidele järsku, et miski ei ole võimatu. Seetõttu on hakatud imestama, kas taasühineda võiks ka 80ndatel laiali läinud Briti rokkbänd The Smiths. Bändi kunagine kitarrist Johnny Marr poetas selle kohta X'is vihje.

1982. aastal alustanud The Smiths saavutas kiiresti kuulsuse college rocki skeenes, andes nelja aasta sees välja neli stuudioalbumit. Bändis hakkasid sama kiiresti kasvama pinged ning neljanda albumi «Strangeways, Here We Come» ilmumise ajaks oli The Smiths juba lõhki läinud. Aasta oli siis 1987.

Bänd lagunes kiiresti

The Smithsi laulja Morrissey alustas kohe edukat soolokarjääri, andes juba järgmisel aastal välja esimese sooloalbumi «Viva Hate», kuid The Smithsi liikmete vahel kääris edasi. Bassist Andy Rourke ja trummar Mike Joyce esitasid 1989. aastal hagi bändi autoritasude jagunemise pärast. Bändimehed tundsid, et nad said autoritasudest liiga väikese protsendi ning neisse suhtuti nagu ajutistesse stuudiomuusikutesse, kes ei vääri kitarrist Johnny Marri ja laulja Morrisseyga võrdväärset tasu.

Morrissey on pärast The Smithsi laialiminekut andnud välja rohkem kui tosin stuudioalbumit ja järjepidevalt esinenud. Mis takistab 80ndate menubändil jälle kokku tulemast?
Morrissey on pärast The Smithsi laialiminekut andnud välja rohkem kui tosin stuudioalbumit ja järjepidevalt esinenud. Mis takistab 80ndate menubändil jälle kokku tulemast? Foto: 2013 Getty Images / Scanpix

Rourke'il õnnestus kiiresti kahe bändikaaslasega kokkuleppele jõuda, kuid Joyce võitles veel ligi kümme aastat autoritasude jaotuse pärast edasi. Bassimängija Andy Rourke suri paraku 2023. aastal pärast pikka võitlust pankreasevähiga, mis tähendab, et isegi kui The Smiths peaks tõepoolest jälle ühinema, ei saaks selles mängida kõik algupärased liikmed. Kõik ülejäänud The Smithsi muusikud on praeguseni elus ning Morrissey on vahepealsete aastate jooksul välja andnud rohkem kui tosin sooloalbumit.

Aga miks mitte jälle ühineda?

Kui The Smithsi fännid olid juba pikalt leppinud, et bändi pärandiks jäävadki neli albumit ning 80ndatel antud kontserdid, siis pärast seda, kui Oasis taasühines, on hakatud imestama, kas ära suudaksid leppida ka The Smithsi liikmed. Üks fänn teatas sotsiaalmeediaplatvormil X: «Kui Oasis suudab kokku tulla, siis suudab seda ka The Smiths,» kuid lisas oma kommentaari juurde, et tal on pettekujutelmad.

The Smithsi kitarrist ja laulukirjutaja Johnny Marr otsustas üllatuslikult fännile vastata, kuid Marri vastus oli üksainus foto, mis nõuab pikemat lahti seletamist.

See foto kujutab Briti poliitikut ja kommentaatorit Nigel Farage'i naeratamas ning baaris õlleklaasi hoidmas. See foto on mõeldud vihjama, et bändiliikmeid hoiavad lahus ka poliitilised erimeelsused. Juba 2016. aastal küsiti Marri käest, mida Marr arvab Morrissey Brexiti-meelsetest ja paremäärmuslikest vaadetest. Morrissey toetas seejuures avalikult Farage'i hoiakut, et Suurbritannia peaks välja astuma Euroopa Liidust.

The Smithsi enam ei ole, aga bändi liikmed on tegusad. Johnny Marr esinemas 2022. aastal Bostonis.
The Smithsi enam ei ole, aga bändi liikmed on tegusad. Johnny Marr esinemas 2022. aastal Bostonis. Foto: KR/MPI/Capital Pictures

Marr ütles aastal 2016, et talle meeldib Andy Rourke'iga koos mängida, kui mõlemad mehed on New Yorgis, aga see olevat kõige lähedasem asi The Smithsi ühinemisele, mis juhtuda saab. Marri sõnul ei ole tal Morrisseyga ideoloogiliselt enam midagi ühist. 2019. aastal ei olnud Marr jätkuvalt unustanud Morrissey toetust Brexitile ja Farage'ile, sest ta tegi X'is salvava säutsu: «Nigel Farage kitarril.»

Sellega andis Marr fännidele mõista, et kui The Smiths uuesti peaks kokku tulema, siis mängigu kitarri Morrissey suur lemmik Nigel Farage, mitte Marr.

Johnny Marri ja Morrissey vahel laiutavad teravad poliitilised erimeelsused, mis takistavad The Smithsil niipea uuesti ühinemast.

Tagasi üles