Oasis – klassikaline lällamismuusika (2)

Copy
Vennad Gallagherid 90ndate lõpus, uus aastatuhat polnud mingis mõttes enam nende aeg.   
Vennad Gallagherid 90ndate lõpus, uus aastatuhat polnud mingis mõttes enam nende aeg.   Foto: SWNS/ScanPix

Üheksakümnendate ehk kuulsaim briti bänd Oasis tundub jälle olevat oluline. Nad teatasid uuesti kokkutulekust, samuti ilmus täna 30 aastat tagasi nende debüütalbum «Definitely Maybe».

Tuleval aastal toimub plaani kohaselt 14 kontserti. Juba on arvutatud, kui palju ettevõtmine bändile rahakest sisse võib tuua ja üldiselt ollakse üksmeelel, et palju. Oasise vennad Gallagherid olid hirmsas tülis, aga arvata võis, et küll nad kunagi lepivad, kasvõi raha pärast. Kuna Noel Gallagher lahutas just oma teisest abikaasast, kelle arvele tuleb kanda 20 miljonit naela, olevat see üks võimalik põhjus, miks läheb nii ja mitte teisiti.

Aga tänane peakangelane «Definitely Maybe». Sel on õnn olla kõikvõimalikes tagasivaatavates pingeridades uhketel kohtadel: parimad 90ndate plaadid, briti rokiplaadid, britpop’i plaadid, Oasise plaadid jne. Oasise jaoks on see muidugi selles mõttes eriti tähtis plaat, et nad said sellega kuulsaks ja see on põhiline. Oasise sugust bändi pole nurga taga mõtet teha.

Gallagherid olid töölisklassi poisid tööstushällist Man­chesterist, kellel mõlemal õnnestus koolist välja kukkuda. Huvid olid mujal ehk täpsemini öeldes suurt mitte kusagil. Üks variant oli minna ehitusele tööle, nagu nende isa ja sõprade isad jne. Elada nii, nagu on elatud. Õiget tööinimest kummastki siiski polnud.

Tagasi üles