Vennad, kes mõisteti elu lõpuni vangi: šokeerivaim Netflixi sari jätkub uute õudustega

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Vennad Lyle ja Erik Menendez 1991. aastal kohtus. Kohtuprotsess oli keeruline ning kestis aastaid, kuni vennad 1996. aastal esimese astme mõrvas süüdi mõisteti ning eluks ajaks vangi mõisteti.
Vennad Lyle ja Erik Menendez 1991. aastal kohtus. Kohtuprotsess oli keeruline ning kestis aastaid, kuni vennad 1996. aastal esimese astme mõrvas süüdi mõisteti ning eluks ajaks vangi mõisteti. Foto: REUTERS / Lee Celano
  • Vendade Lyle ja Erik Menendezi kohtuprotsess oli äärmiselt keeruline.
  • Rikaste noormeeste kodus toimus šokeeriv veresaun.
  • Tõestisündinud loo jutustab ümber Netflixi hittsarja «Monster» teine hooaeg.

Septembris jätkub Ryan Murphy loodud šokeeriv antoloogiasari «Monster», mille esimene hooaeg rääkis inimsööjast sarimõrvarist Jeffrey Dahmerist. Kuna Dahmeri lugu sai kümne jaoga täielikult ära jutustatud, keskendub uus hooaeg hoopis teisele tõestisündinud mõrvajuhtumile, millest lugemine nõuab külma närvi.

«Monsteri» 2022. aasta septembris ilmunud esimene hooaeg on siiani üks vaadatumaid ingliskeelseid Netflixi seriaale. Ameerika kurikuulsaimast sarimõrvarist rääkivat seriaali vaadati juba esimese kuuga kokku umbes miljard tundi ning vaadatavuselt edestavad seda ainult «Stranger Thingsi» neljas hooaeg ning Tim Burtoni «Wednesday».

Jeffrey Dahmerit mängib uues Netflixi sarjas kiidetud Evan Peters.
Jeffrey Dahmerit mängib uues Netflixi sarjas kiidetud Evan Peters. Foto: Netflix

Lisaks sellele, et «Monster» saab teise hooaja, on Netflix kinnitanud sellele ka kolmanda hooaja, mis tundub mõeldav, sest Ameerika kuulsate krimilugude varamu seda kahtlemata võimaldab. «Monsteri» esimese hooaja lõpp vihjas, et võib-olla keskendub sari tulevikus roimar John Wayne Gacyle.

Kuna Jeffrey Dahmeri lugu sai juba räägitud, pöörab peatselt ilmuv teine hooaeg pilgu kahele New Jerseyst pärit vennale, kes 1996. aastal mõisteti süüdi oma vanemate mõrvamise eest, kuid vennad ise väitsid kohtus, et koduseinte vahel toimus palju õõvastavat ja neil ei jäänud muud valikut, kui ema ja isa elud võtta.

Kuna selles loos oli mitte üks, vaid lausa kaks roimarit, kannab sarja teine hooaeg nime «Monsters» («Koletised»).

Jõukast perest pärit vendade Lyle ja Erik Menendezi rollis on näitlejad Nicholas Alexander Chavez ja Cooper Koch, nende vanemaid Joséd ja Mary Louise «Kitty» Menendezi kehastavad Javier Bardem ja Chloë Sevigny. Teises hooajas löövad kaasa veel Nathan Lane, Ari Graynor, Leslie Grossman, Dallas Roberts, Paul Adelstein, Jason Butler Harner jpt.

Nicholas Alexander Chavez, Chloë Sevigny, Javier Bardem ning Cooper Koch seriaalis «Monsters: Lyle and Erik Menendez Story».
Nicholas Alexander Chavez, Chloë Sevigny, Javier Bardem ning Cooper Koch seriaalis «Monsters: Lyle and Erik Menendez Story». Foto: Netflix

Erik ja Lyle Menendez said üle riigi kurikuulsaks, kui otsustasid pumppüssiga maha lasta nii oma isa José kui ka ema Kitty. Pärast topeltmõrva sooritamist jäid vennad koju ning politsei saabudes väitsid nad, et mõrvad olevat toimunud siis, kui nad olid kahekesi kinos «Batmani» vaatamas ning siis festivalil aega veetmas.

Kuna politsei vendasid esialgu ei kahtlustanud, jäid Lyle ja Erik vabadusse ning hakkasid julgesti raha pillama. Kuna noormehed nautisid pärast tragöödiat muretult head elu, liikus politsei tähelepanu vendadele, kellel oli ilmselge rahaline motiiv. Pärast vanemate surma ostis Lyle omale restorani, Rolexi käekella ning Porsche Carrera. Erik palkas omale täiskohaga tennisetreeneri ning hakkas Iisraelis turniiridel osalema.

Kohtus väitsid süüdistajad, et Lyle ja Erik tapsid oma vanemad, et pärida omale pere uhke vara. Vennad see-eest ütlesid, et nad otsustasid ema ja isa mõrvata hirmust, sest neid oli aastaid füüsiliselt, emotsionaalselt ja seksuaalselt väärkoheldud. Seda väidavad terveks eluks vanglasse mõistetud Lyle ja Erik siiamaani. Kohtuprotsess ja kestis aastaid, kuni Lyle ja Erik 1996. aastal süüdi mõisteti.

Nagu ka esimene hooaeg, on «Monsteri» uus hooaeg valminud Ryan Murphy ja Ian Brennani käe all. Esimeses hooajas Jeffrey Dahmerit mänginud Evan Peters võitis rolli eest Kuldgloobuse ning kõrvalosatäitja Niecy Nash pälvis Emmy.

Tagasi üles