Berliinis rüvetati holokausti mälestusmärki, kujule jäeti vihane sõnum (2)

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Berliinis Rosenstraße tänaval asuv mälestusmärk on pühendatud mittejuudi naistele, kes avalikult protestisid, kui nende juutidest mehed või isad 1943. aastal küüditati.
Berliinis Rosenstraße tänaval asuv mälestusmärk on pühendatud mittejuudi naistele, kes avalikult protestisid, kui nende juutidest mehed või isad 1943. aastal küüditati. Foto: akg-images / Jürgen Raible
  • Grafiti avastas hommikul giid. Nüüd tegeleb sellega politsei.
  • Euroopa Juudi Kongress mõistis rüvetamise hukka.
  • Monumendi lõi saksa skulptor Ingeborg Hunzinger.

Berliinis asuvat holokausti mälestusmärk vandaliseeriti grafitiga, teatas neljapäeval kohalik politsei. Liivakivist kujule oli jäetud vihane sõnum.

Monument, mida rüvetati, asub Alexanderplatzi lähedal Rosenstraße tänaval ning kannab nime «Block of Women». Selle disainis saksa skulptor Ingeborg Hunzinger ning see ehitati 1995. aastal, mälestamaks mitte-juudi naisi, kes 1943. aastal avalikult protestisid natside vastu, kui nende juudi päritolu abikaasad ja isad küüditati.

Mälestusmärgile soditi grafitiga Palestiina-meelne sõnum: «Juudid sooritavad massimõrva». Monumendi juurde kirjutati maha sõnad: «Vabastada Palestiina» ning selle kõrvale jäeti pilt Palestiina lipust. Grafiti avastas kohalik giid, vahendab The Times of Israel.

Tegemist ei ole esimese niisuguse Palestiina-meelse rüvetamisega, mis viimasel ajal toimunud on. Selle suve alguses soditi Seattle'i linnas asuvale Holokausti muuseumile Palestiinat toetavat grafitit. USA sünagoogidele on soditud Iisraelivastaseid sõnumeid. Eelmisel aastal hollandis vandaliseeriti pihustivärviga Anne Franki kuju ning sügisel rikuti Itaalias asuvat seinamaali, mis samuti Franki kujutab.

Berliini politsei nimetas grafitit antisemiitlikuks ning Euroopa Juudi Kongress mõistis selle hukka.

Tagasi üles