RAAMAT Endise kapoka raamat – kas tahtmine ühiskonda puhastada või kättemaks vallandamise eest?

Copy
Roland Tamme «Sündikaat» pakub kindlasti huvi kohalikule luurekogukonnale, sest neile pole saladus, keda pseudonüümi taha peituv autor konkreetselt ründab.
Roland Tamme «Sündikaat» pakub kindlasti huvi kohalikule luurekogukonnale, sest neile pole saladus, keda pseudonüümi taha peituv autor konkreetselt ründab. Foto: Pixabay

Roland Tamme «Sündikaat» käsitleb siseluure teemat, kaanelt saame teada, et tegemist on politseipõnevikuga. Las olla, reklaamis on ikka lubatud liialdused. Mina ei oska öelda, kas see on romaan või pikem paljastav olukirjeldus. Aga teema on igatahes põnev ning ühiskonnale vajalikki.

Mäletame terase taibuga massimõrvar Stalinitki küsivat: kes luurab luure järele? Luureametkondade tegevus käib saladuskatte varjus, mis loob ahvatluse reeglitest üle astuda. Ja seda püüabki Tamm päevavalgele tuua, näitab kapo ja kriminaalpolitsei sidemeid maffia ja idanaabri julgeolekuorganitega, teeb seda isikuti, tähendab, konkreetsetelt luurajatelt-politseiametnikelt ja kurjategijailt maski maha rebides.

Selge, niisuguse teemaga tegelemine eeldab informeeritust. Näiteks James Bondi tegelaskuju looja Ian Fleming oli kuningliku laevastiku luureüksuse kõrge ohvitser.

Roland Tamme kohta jagab kõiketeadja internet väga napilt andmeid. «Sündikaat» on tema ainus teos, DIGARist saame teada, et sellenimeline autor on aastakümnete jooksul avaldanud kolm-neli artiklit ajalehtedes.

Tõenäosuse järgi on Roland Tamm pseudonüüm, autor on ennastki peitnud, nagu on peitnud oma tegelased, pannes neile väljamõeldud, kuid suhteliselt kergesti dešifreeritavad nimed. Seda enam, et nende inimeste töökohad tunduvad olevat täpsed.

Tagasi üles