SURMAD FILMIVÕTETEL Relvur Erkki Tikan manitseb: pärispadruneid ei tohiks võtteplatsile tuuagi

Copy
Mees, kes oskab pauku teha: Erkki Tikan on Eesti filmides relvurina töötanud juba ligi 20 aastat.
Mees, kes oskab pauku teha: Erkki Tikan on Eesti filmides relvurina töötanud juba ligi 20 aastat. Foto: Erakogu

Filmivõtetel on traagilisi surmajuhtumeid põhjustanud nii ise võltspadrunite valmistamine kui ka paukpadrunitega mängimine. Eesti filmide juures töötav relvur Erkki Tikan selgitab, et kui järgida kõiki ohutusreegleid, ei tohiks midagi sellist juhtuda.

Ülistiilse Hollywoodi fantaasiamäruli «Vares» võtete lõpuni on jäänud kaks nädalat, kui saabub aeg üles võtta üks filmi olulisemaid stseene. Loo traagilises pöördepunktis laseb kurjategijate jõuk peategelase Eric Draveni maha, et Eric saaks surnust üles tõusta leinava kättemaksuinglina. Temast saab antikangelane, kes valvab paduvihmadesse uppuva sünkmusta linna elanikke ning karistab kõiki, kes seadusest üle astuvad.

Ericu mõrva stseenis lastakse võttel käiku Smith & Wessoni revolver Magnum, mis laetakse reeglipäraselt paukpadrunitega ning ulatatakse näitleja Michael Massee kätte. Too sihib relvaga Ericut kehastavat noort Brandon Leed, kaamera käib.

Paukpadrun teeb valjusti pauku ja Brandon Lee kukub pikali – täpselt nagu peakski juhtuma dramaatilises stseenis, kus peategelast tulistatakse. Võtteplatsil viibib kuni sada inimest, kes näevad Brandon Leed põrandale langemas ning ootavad siis, et noormees jälle rõõmsasti püsti tõuseks. Brandon Lee jaoks võib «Varesest» saada võimsa näitlejakarjääri hüppelaud. Kui film on edukas, võib temast saada suuremgi täht, kui oli tema isa Bruce Lee.

Tagasi üles