Ekstreemsest ekstreemsemgi: USA kväär-black-metali ansambel Liturgy esineb homme Tallinnas (1)

Copy
USA kväär-black-metali bänd Liturgy.
USA kväär-black-metali bänd Liturgy. Foto: Jessica Hallock

Homme, 4. septembril kolmapäeval, esineb Paavli Kultuurivabrikus selle aastakümnendi kõmulisemaid nähtusi black metalis – Liturgy USAst. Erikülalisena astuvad lavale Eesti müraroki kangelased Zahir.

Helilooja ja muusiku Haela Ravenna Hunt-Hendrixi loodud Liturgy põimib endas metalit, süvamuusikat ja sakraalseid usurituaale, kehastades ainulaadset ja energeetilist «transtsendentaalset black metalit». Liturgy on tuntud oma siira emotsiooni, kompositsioonilise keerukuse, stiililise julguse ja intensiivsete live-esitluste poolest.

Liturgy kuulajaskond on haruldaselt kirju, meelitades kontsertidele tavapärase metal-kontserdi publikust erinevat rahvas: rohkem naisi, hipstereid ja kvääre. Bänd soovib eemalduda satanistlikust black metalist ja muuta see palju «armastavamaks» ning luua ruumi, kus black metalit saaks mõtestada ja arutada.

«Black metali skeene on väga traditsioonilise suhtumisega ja see jõuab inimeselt väga tugevat kindlust oma identiteedis, et selles skeenes jätkata kväärartistina», ütleb kontserdikorraldaja Roman Demtšenko. «Liturgy näitab hingeliste karjetega, kuidas vaatamata teiste arvamusele ei suuda nad oma tõelist olemust tagasi hoida.»

Liturgy laulja Haela Ravenna Hunt-Hendrixi on bändi eluaja jooksul teinud muuseas soolise ülemineku. «Ma oleks võinud kapist välja tulla enne bändi alustamist, aga hirm võttis võimust,» kommenteeris Hunt-Hendrix. «Kartsin, et mind heidetakse kõrvale ühiskonnast, perekonnast, romantiliselt. Mul oli hirm jääda ilma oma karjäärist ja läbi kukkuda.»

Vaatamata tugevale kriitikale ja vihale, on Liturgy end tõestanud tugeva lülina black metali kogukonnas, vaimustades sadu tuhandeid fänne üle maailma.

Hunt-Hendrixi eesmärk oli luua black metal, mis ei oleks nihilistlik ja hävitav, vaid hoopis keskenduks energiale, kaosele ja ekstaasile. Ta tutvustas koguni uut trummimustrit nimega «burst beat», mis erineb tavalisest black metali blast beat'ist. See trummimuster on dünaamiline, voolav ja paindlik ning sümboliseerib elu ja kasvu, vastupidiselt traditsioonilisele surma ja taandarengu teemale black metalis.

Liturgyga ühineb laval kohaliku külalisesinejana juba Eesti publikule tuntud mürarokigrupp Zahir, kes astuvad lavale uues koosseisus ja veelgi suurema energiaga.

Tagasi üles