INTERVJUU Spiritualizedi liider J. Spaceman: raha mind ei huvita, tahan lihtsalt plaate teha

Copy
Heledamad ja tumedamad tajumoonded on olnud J. Spacemani muusika lahutamatu osa.
Heledamad ja tumedamad tajumoonded on olnud J. Spacemani muusika lahutamatu osa. Foto: Station Narva

Jason Pierce ehk J. Spaceman on üks mu iidoleid. Olen ta bände Spacemen 3 ja Spiritualized ikka kuulanud. Rohkem kui paljusid teisi. Homme esineb ta Narvas festivalil Station Narva.

J. Spacemanil on muusikalises mõttes obsessiivse ja kompromissitu mehe kuulsus. Spiritualizedi viimasel plaadil «Everything Was Beautiful» osales üle 30 muusiku ja seda salvestati 11 stuudios. Enne ei saanud asja õigeks. See on ka üks bändi müügi mõttes edukamaid plaate, jõudis Suurbritannia plaaditabelis number viieks. Hea tulemus millegi kohta, mida võib siiski nimetada «kultusbändiks».

Station Narva

  • 5.–8. septembrini Narvas.
  • 6. ja 7. septembril toimuvas muusikaprogrammis esinevad lisaks Spiritualizedile veel Grammy laureaadist MC ja produtsent Flowdan ja nüüdismuusik Belle Chen Inglismaalt, Ukraina folktroonikagrupp Go_A ning kodumaised Puuluup, NOËP, maria kallastu, Sven Grünbergi teoseid esitav Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel ja esmakordselt Narva jõudev Singer Vinger.

Kuulasin intervjuuks valmistudes kõik Spiritualizedi plaadid uuesti üle ja isegi natuke hämmastusin, kuidas ta on iga kord suutnud tekitada erineva helikeskkonna. Ja juhtinud sinna nagu mingisugusesse lõputult avanevasse torru oma versiooni rock’n’roll’ist, bluusist, gospelist, soulist, kantrist, krautrock’ist jne. Nende kõige tipumaks albumiks peetakse bändi kolmandat, ravimikarpi meenutava ümbrisega «Ladies and Gentlemen We Are Floating In Space’i» (1997), mis tookord nii mõnegi aastalõputabeli kinni pani (New Musical Expressi oma teiste hulgas). Kuigi ega nad viletsat plaati teinud olegi.

Visionäär, sedagi sõna pole J. Spacemani puhul mõtet häbeneda. Kuna tema visioon ja selle teostamine mingi vaese mehe rukis pole olnud (võiks nüüd loetleda bände, kes kõik on), ikka kulukas, siis pudrumäed ja piimajõed J. Spacemani just oodanud pole. Aga ega ta tahagi, nagu ta ka intervjuus korduvalt mainib. Ajale Spiritualized ega J. Spaceman jalgu jäänud ei ole, võib-olla sellepärast tundub ta jutt ka usutav.

Tagasi üles