VALIK TEHTUD Eesti esitab rahvusvahelise filmi Oscarile just selle mängufilmi

Copy
Marko Raadi mängufilm «Biwa järve 8 nägu» põhineb Saksa japanofiili Max Dauthendey 1911. aastal ilmunud samanimelisel raamatul.
Linateos tõlgib Jaapani armastuslood Peipsi-äärsete kalurite ja nende laste igatsuste ja ihade keelde.
Marko Raadi mängufilm «Biwa järve 8 nägu» põhineb Saksa japanofiili Max Dauthendey 1911. aastal ilmunud samanimelisel raamatul. Linateos tõlgib Jaapani armastuslood Peipsi-äärsete kalurite ja nende laste igatsuste ja ihade keelde. Foto: Kaader filmist

Eesti filmi instituudi (EFI) kokku kutsutud komisjon valis Ameerika filmikunsti ja -teaduste akadeemia parima rahvusvahelise filmi kategoorias kandideerima Marko Raadi mängufilmi «Biwa järve 8 nägu».

Komisjoni hinnangul on Rotterdami filmifestivali võistlusprogrammi raames 2024. aasta alguses esilinastunud «Biwa järve 8 nägu» huvitava ja omanäolise tõlgendusega autorifilm, mille väärtus ajas vaid kasvab. Jaapani kultuurist pärinevad lood Eesti tõlgenduses moodustavad tervikliku, esteetilise ja kontseptuaalse kunstiteose.

Tegemist on filmiga, mis on ühest küljest isiklik, aga teisalt mõjuvad lugu ja selle teostus suurejooneliselt ja rahvusvaheliselt.

Filmi režissöör Marko Raat rõõmustab komisjoni otsuse üle: «Ilus üllatus ja au Biwa filmile. Ameeriklastele ka hea võimalus saada korraga Euroopa ja Aasia kunstidoos läbi Eesti filmi.»

EFI tootmisosakonna juhi Viola Salu sõnul on tegu äärmiselt omanäolise filmiga, mis on poeetiline ja kõrgel kunstilisel tasemel. «On rõõm näha, et Eesti filmikunst muutub üha mitmekülgsemaks ja et meie linateosed kõnetavad ka rahvusvahelist festivalipublikut,» lisas Salu.

Eesti rahvusvahelise Oscari kandidaadi valikukomisjoni kuulusid režissöör Anna Hints, režissöör Liis Nimik, režissöör Ülo Pikkov, stsenarist Olle Mirme, kultuurikriitik Kaspar Viilup, Pimedate Ööde filmifestivali administratiivjuht ja programmikoostaja Mikk Granström ning EFI tootmisosakonna juht Viola Salu.

«Biwa järve 8 nägu» põhineb Saksa japanofiili Max Dauthendy 1911. aastal ilmunud samanimelisel raamatul ja see valmis Eesti-Soome koostöös. Filmi režissöör-stsenarist on Marko Raat, produtsendid on Ivo Felt, Dora Nedeczky, Mark Lwoff ja Misha Jaari ning operaator on Sten-Johan Lill. Filmi monteerija on Jaak Ollino jr, helilooja on Jakob Juhkam ja kunstnik Kristina Lõuk.

Meelis Rämmeld Marko Raadi filmis «Biwa järve 8 nägu», mis põhineb Saksa japanofiili Max Dauthendey 1911. aastal ilmunud samanimelisel raamatul. Linateos tõlgib Jaapani armastuslood Peipsi-äärsete kalurite ja nende laste igatsuste ja ihade keelde.
Meelis Rämmeld Marko Raadi filmis «Biwa järve 8 nägu», mis põhineb Saksa japanofiili Max Dauthendey 1911. aastal ilmunud samanimelisel raamatul. Linateos tõlgib Jaapani armastuslood Peipsi-äärsete kalurite ja nende laste igatsuste ja ihade keelde. Foto: Kaader filmist
Simeoni Sundja ja Elina Masing filmis «Biwa järve 8 nägu».
Simeoni Sundja ja Elina Masing filmis «Biwa järve 8 nägu». Foto: Allfilm
Tagasi üles