Suri bossanoova legend, kelle kuulsaimat laulu armastavad ka eestlased

Copy
Bossanoova legend Sérgio Mendes 2014. aastal.
Bossanoova legend Sérgio Mendes 2014. aastal. Foto: REUTERS/Andrew Innerarity/Scanpix
  • Mendese tõeline edu saabus 1966. aastal, kui ilmus tema tuntuim hitt.
  • Mendese populaarsusele aitasid kaasa loendamatud samba-hõngulised kaverid.
  • Mendes avaldas karjääri jooksul kokku üle 40 albumi.

83-aastasena suri Brasiilia bossanoova legend Sérgio Mendes, vahendab Hollywood Reporter. Mendese tuntuimaks hitiks oli Ladina-Ameerika rütmidest inspireeritud tantsulugu, mis on armastatud ka eestlaste seas.

Sérgio Mendese, legendaarse Brasiilia superstaari karjäär kestis rohkem kui kuus aastakümmet ning ta aitas produtsendina kaasajastada Ladina-Ameerika popmuusika kõla.

1941. aastal sündinud Mendes unistas lapsena, et ühel päeval saaks temast klassikaline pianist. Seda kuni päevani, mil noor Mendes kuulis esmakordselt bossanoovast - žanrist, mis 1950. aastate lõpus rahvusvahelise hoo sisse sai. 

Mendese läbimurre saabus kiiresti ning ta leidis 1960. aastate alguses ühes oma ansambliga kiiresti tee Rio klubidest New Yorgi lokaalidesse. Muuhulgas mängis Mendes New Yorgis, Carnegie Hallis esimesel bossanoova festivalil. 

Pärast USA-sse kolimist 1964. aastal moodustas Mendes esimese omanimeliste bändide reas, mis kandis nime Sergio Mendes & Brasil '65, ning andis välja albumi «The Swinger From Rio». Esimesele plaadile järgnes hulk albumeid, mis kinnistasid Mendese staatuse peamise bossanoova helisaadikuna Ameerika Ühendriikides. 

Mendese tõeline edu saabus aga 1966. aastal, kui Mendes avaldas koos ansambliga Brasil '66 Jorge Beni kirjutatud loo «Mas que Nada». Mendese gruuvikas klaverimäng saatis salvestisel Ameerika džässlaulja Lani Halli. Lugu jõudis Billboard Hot 100 edetabelis 47. kohale.

Ehkki Mendes polnud laulu autor, tegi lugu temast üleöö staari ning tema edasine looming tegi teda vaid kuulsamaks. Tema populaarsusele aitasid kaasa ka loendamatud samba-hõngulised kaverid, sealhulgas biitlite loost «The Fool on the Hill» ja Mamas & the Papas loost «Monday, Monday».

Mendes avaldas karjääri jooksul kokku üle 40 albumi, suurema osa neist 1960. ja 1970. aastatel. 1980. aastateks aeglustus tema plaatide väljaandmise kiirus, kuid tema populaarsus ei vaibunud ning 1993. aastal võitis Mendes parima maailmamuusika albumi Grammy albumiga «Brasileiro». 

«Mas que Nada» ja Mendes nautisid teatavat edu ka nullindatel pärast seda, kui ansambel Black Eyed Peas loost oma versiooni salvestas. Mendes pälvis 2012. aastal ka ühe Oscari-nominatsiooni, kui kirjutas tunnuslaulu animafilmile «Rio».

Tagasi üles