KAS KINOD JÄÄVAD TÜHJAKS? Ameerika presidendivalimised on filmituru uppi ajanud

Copy
Ali Abbasi mängufiim Donald Trumpist 70ndatel näitab ekspresidenti väga tumedas valguses.
Ali Abbasi mängufiim Donald Trumpist 70ndatel näitab ekspresidenti väga tumedas valguses. Foto: Pief Weyman/Briarcliff Entertainment via AP

Kui muidu on november filmitegijatele äärmiselt atraktiivne aeg, mil oma film kinodesse tuua, siis sel aastal väldivad produktsioonifirmad ja levitajad novembrit nagu katku, vahendab Hollywood Reporter. 

Muuhulgas on stuudiod nüüd ühehäälselt otsustanud, et esimest korda ajaloos jäetakse novembri esimesed kaks nädalavahetust nö tühjaks ning selle asemel suunatakse pea kõik esilinastused presidendivalimistele järgnevale nädalavahetusele. See on hoopis vastupidine suhtumine, kui tavaks on saanud.

Nimelt on novembri esimene ja teine ​​nädalavahetus olnud ajalooliselt kassatulu poolest äärmiselt viljakad, sest jäävad piisavalt kaugele jõuludest ja aastalõpuga seotud pühademöllust, kuid on samal ajal juba piisavalt lähedal kõiksugu pühadele, et viia kinodesse erinevad pühadefilmid. 

Tänavune olukord on aga teistsugune, sest levitajad pelgavad, et Kamala Harrise ja Donald Trumpi valimismüra on nii vali, et võib raskendada filmireklaami levimist, sest eelnenud nädalatel on eeter üle ujutatud poliitreklaamidest. Allikad väidavad ka The Hollywood Reporterile, et presidendivalimiste tõttu võivad reklaamimäärad tõusta isegi 30 kuni 40 protsenti, mis muudab filmide reklaamimise mõneti mõttetuks raha raiskamiseks. 

Ehk kui muidu on stuudiod valmis telereklaami eest välja käima 20 kuni 30 miljonit dollarit, siis valimiste eel võivad need summad olla isegi kuni 40 miljonit dollarit. 

Samas on otsustatud, et šokeeriv film noorest Donald Trumpist linastub enne valimisi ning produtsendid loodavad, et film saab enne presidendivalimisi jalad Ameerikas alla ning tõmbab laialdaselt tähelepanu. 

Cannes'is esilinastunud draama on juba kogunud vastakaid arvamusi ning suutnud publikut mitme stseeniga šokeerida ning Trumpi kampaaniameistrid on järjepanu üritanud tähelepanu filmilt eemale saada. Ka hetkel uuesti presidendiks pürgiv Trump on «The Apprentice'it» kritiseerinud ning tema meeskond on ähvardanud hagiga, väites, et filmi sisu on täielik väljamõeldis. 

Teisalt kardavad stuudiod ka seda, et korduvad 6. jaanuari tsiviilrahutused, mille põhjustas Trumpi kaotus Bidenile. Seda enam, et paistab, et panused on veelgi kõrgemad. 

«Suuremad stuudiod eksivad pigem ettevaatlikkusega kui riskivad ja konkureerivad kõige intensiivsema nädalavahetusega kaasaegses ajaloos,» ütleb üks kinoanalüütik. Seda enam, et ajalugu näitab, et november on paras õnnemäng, mis puudutab valimisi.

Samas on ajalugu tõestanud, et avanädalavahetuse nihutamine valimisjärgsele nädalavahetusele võib kassatulu mõistes olla tõeline õnnistus. Head näited lähiminevikust on «Skyfall», mis linastus nädalavahetusel pärast Barak Obama teiseks ametiajaks valimist ning teenis ainuüksi Ameerikas avanädalavahetusega 88,4 miljonit dollarit.

Ette on näidata aga ka teistsugune tulemus. Donald Trumpi ja Hilary Clintoni konkureerimisele eelnenud nädalavahetusel linastunud Marveli film «Doktor Strange», mis teenis enne valimisnädalavahetust 43 miljonit kassatulu, samas kui Trumpi võidule järgnenud nädalavahetusel linastunud «The Arrival» teenis vaid 24 miljonit dollarit. 

Ian Flemingu loodud tippagent James Bondi järjelt 23. seikluses, pealkirjaga “007 Skyfall”, kehastab nimikangelast taaskord Daniel Craig.
Ian Flemingu loodud tippagent James Bondi järjelt 23. seikluses, pealkirjaga “007 Skyfall”, kehastab nimikangelast taaskord Daniel Craig. Foto: Kaader filmist
Tagasi üles