Suri hiilgav kidramees, kes aitas kirjutada rokiajalugu (1)

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Herbie Flowers ei olnud nimepidi kuulus, kuid tema panus rokkmuusika ajalukku on hindamatu. Vähe oli hiilgavaid artiste, kellega ta omal ajal ei töötanud.
Herbie Flowers ei olnud nimepidi kuulus, kuid tema panus rokkmuusika ajalukku on hindamatu. Vähe oli hiilgavaid artiste, kellega ta omal ajal ei töötanud. Foto: Lorraine Bowen / Wikimedia Commons

5. septembril suri Briti bassimängija Herbie Flowers, kes on mänginud bassi David Bowie, Elton Johni, Lou Reedi, T. Rexi, Harry Nilssoni, Biitlite ja paljude teiste muusikatähtede lauludes. Tema surma kinnitasid Esoretic Recordings Inglismaal ning Facebooki leht David Bowie News. Herbie Flowersi panus rokiajalukku on hindamatu.

Brian Keith «Herbie» Flowers sündis 19. mail 1938 Isleworthis Middlesexis Inglismaal. Ta hakkas tuubat mängima 18-aastaselt, teenides Suurbritannia kuninglikus õhuväes. Hiljem asus ta mängima akustilist bassi ja seejärel elektrilist bassi, ostes oma esimese Fenderi elektrilise bassi 1960. aastal New Yorki külastades.

Ansambel Blue Mink 70ndate alguses (Flowers on paremalt teine).
Ansambel Blue Mink 70ndate alguses (Flowers on paremalt teine). Foto: PA Wire / PA Images

Algul mängis Flowers peamiselt džässi, kuid naasnuna tsiviilellu Suurbritannias, leidis ta stuudiotööd koos selliste tuntud produtsentidega nagu Mickie Most, Shel Talmy ja Tony Visconti, peamiselt rokkmuusika salvestustel. Ta liitus 1969. aastal bändiga Blue Mink («Melting Pot») ning andis samal aastal oma panuse Bowie teise omanimelise albumi ning samuti raskerokibändi Rumplestiltskin albumi salvestamisel.

Tema osalemine Lou Reedi albumil «Transformer» 1972. aastal viis Reedi kõige kuulsama pala «Walk on the Wild Side» loomiseni. Suuresti tugineb see laul Flowersi bassil. Flowers töötas sageli ka Marc Bolaniga T. Rexist, osaledes tema sooloalbumitel ja andes oma panuse sessioonidele koos Roger Daltrey, Cliff Richardi, Steve Harley ja paljude teistega. 1979. aastal kaasasutas ta bändi Sky.

Flowers mängis bassi paljudel rokihittidel, nende seas Lou Reedi «Walk on the Wild Side», Harry Nilssoni «Jump in the Fire», Melanie «Candles in the Rain», David Essexi «Rock On», T. Rexi «Bang a Gong (Get It On)» ning Bowie «Space Oddity».

Samuti lõi Flowers kaasa peaaegu iga Biitli sooloprojektides: teda võib kuulda Paul McCartney laulus «Give My Regards to Broad Street», George Harrisoni lauludes «Somewhere in England», «Gone Troppo» ja «Brainwashed» ning Ringo Starri laulus «Stop and Smell the Roses». Ta mängis ühtlasi mitmel Elton Johni albumil, samuti mängis ta bassi Olivia Newton-Johnile, Bryan Ferryle, Cat Stevensile ja paljudele teistele.

Lisaks basskitarrile oskas Flowers mängida tuubat. Teda võib kuulda tuubat mängimas näiteks Cameli albumil «Nude».

Flowers suri 86-aastaselt.

Tagasi üles