Suri Darth Vaderile hääle andnud filmilegend

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
James Earl Jones oma au-Oscariga Londoni Wyndhami teatri riietusruumis. Jones pälvis tähtsa autasu 2011. aastal. Ta on üks väheseid näitlejaid, kellele on karjääri jooksul antud Tony, Grammy, Oscar ja Emmy.
James Earl Jones oma au-Oscariga Londoni Wyndhami teatri riietusruumis. Jones pälvis tähtsa autasu 2011. aastal. Ta on üks väheseid näitlejaid, kellele on karjääri jooksul antud Tony, Grammy, Oscar ja Emmy. Foto: REUTERS/Luke MacGregor/File Photo/Scanpix

«Tähesõdade» kuulsale kurjamile Darth Vaderile hääle andnud näitleja James Earl Jones suri 93-aastaselt, teatas tema agent Barry McPherson. 

James Earl Jones suri esmaspäeva hommikul, ümbritsetuna lähedastest.

James Earl Jonesil oli karjääri jooksul rohkem kui 80 filmirollis.
James Earl Jonesil oli karjääri jooksul rohkem kui 80 filmirollis. Foto: Nancy Kaszerman/ZUMA Press Wire

Ligi 70 aastat kestnud karjääri jooksul astus ta üles kuulsates filmides «Unistuste väli», «Prints Zamundast» ning «Barbar Conan». Kõige paremini teatakse teda selle poolest, et andis Death Vaderile sügava ja kareda hääle, mille kõik hetkega ära tunnevad.

«Tähesõdades» Darth Vaderi poega Luke Skywalkerit kehastanud Mark Hamill mälestas James Earl Jonesi X'is lühikese, ent südamliku säutsuga: «Puhka rahus, isa!». 

James Earl Jones andis hääle veel Mufasale Disney 1994. aasta filmis «Lõvikuningas».

Ta võitis karjääri jooksul mitmeid auhindu, sealhulgas Emmysid, Tonysid, Grammy ning au-Oscari. Ta on üks väheseid näitlejaid, kellel on õnnestunud saavutada niinimetatud EGOT, mis tähendab, et tal on vähemalt üks Emmy, Grammy, Oscar ning Tony.

James Earl Jones kahe Emmy auhinnaga. Jones võitis 1991. aastal kahekordselt erinevate projektide eest: telefilm «Heat Wave» tõi talle Emmy auhinna parima kõrvalosa eest telefilmis ning seriaaliga «Gabriel's Fire» sai ta auhinna parima näitlemise eest draamasarjas.
James Earl Jones kahe Emmy auhinnaga. Jones võitis 1991. aastal kahekordselt erinevate projektide eest: telefilm «Heat Wave» tõi talle Emmy auhinna parima kõrvalosa eest telefilmis ning seriaaliga «Gabriel's Fire» sai ta auhinna parima näitlemise eest draamasarjas. Foto: REUTERS/Mircovich CMC/Scanpix

Lapsena kokutas James Earl Jones meeletult, kuid tal õnnestus sellele vaatamata saada üheks oma põlvkonna hinnatumaks mustanahaliseks näitlejaks. Ta tegi oma debüüdi Broadwayl 1958. aastal Corti teatris, millest sai 2022. aastal James Earl Jonesi teater. 

Veel 2021. aastal lõi ta kaasa menukomöödia «Prints Zamundast» järjes, astudes uuesti ühes kuningas Jaffe Jofferina.

James Earl Jonesil oli karjääri jooksul enam kui 80 filmirolli.

Tagasi üles