Nigulistes kõlavad erakordsed teosed Tallinnas töötanud barokkhelilooja sulest

Copy
Ars Antiqua Riga ja Floridante augustis Lielstraupe festivalil Lätis
Ars Antiqua Riga ja Floridante augustis Lielstraupe festivalil Lätis Foto: Kristiana Vaickovska

Eesti käesoleva aja üks aktiivsemaid ja armastatumaid klassikalise muusika esitajaid, varajase muusika ansambel Floridante, alustab uut kontserdihooaega koos Läti muusikutega ansamblist Ars Antiqua Riga. Viiulisolisti ja kontsertmeistrina teeb kaasa Soomes resideeruv tippviiuldaja Anthony Marini. Ansambel Floridante hooaja avakontsert toimub 15. septembril kell 19:00 Niguliste muuseumis.

Kava «Meder & Buxtehude» hõlmab nimeka protestantliku barokkhelilooja Dietrich Buxtehude kantaatide ja instrumentaalteoste kõrval Tallinnas (Revalis) töötanud kantori Johann Valentin Mederi teosed: Tallinnas 1679. aastal kirjutatud kantaat «Herr, strafe mich nicht», katkendeid samuti Tallinnas valminud esimesest saksakeelsest ooperist „Kindlameelne Argenia“ (1680), ja muusikateadlase prof. Toomas Siitani hiljuti Berliini Staatsbibiothek'ist taasavastatud klavessiinisüiti. Mederi ja Buxtehude teosed kõlasid augustis Ars Antiqua Riga ja Floridante ühises esituses Riias, Palamuse Suvemuusikal ning Lielstraupe lossifestivalil.

Ars Antiqua Riga on üle kümne aasta tegutsenud varajase muusika interpretatsioonile pühendunud ansambel Lätist. Ansambli liikmeskonda kuuluvad klassikalise häälekooliga lauljad, kes on igapäevaselt tegevad erinevate Läti profikooride juures. Ansambli juht on dirigent ja vokalist Pēteris Vaickovskis.

Ameerika viiuldaja Anthony Marini, kelle kodupaik on hetkel Soome, tegutseb nii kontsertmeistri kui solistina Soome Barokkorkestris, aga ka ansamblites Espoo Baroque ja Musicians of the King’s Road. Lisaks on ta üles astunud järgmiste kollektiividega: The Kings Consort, Le Poème Harmonique, Helsinki Baroque, Ensemble Nyland ja Les Ambassadeurs. Aastast 2010 on Anthony elanud Euroopas ning avardanud oma muusikuhorisonte Soomes, Prantsusmaal ja mujal nii klassikalise kui pärimusmuusika vallas.

Äsja tiheda festivalisuve lõpetanud ansambel Floridante on oma uuel hooajal suunanud pilgu rahvusvahelistele koostöödele. Lisaks Läti ansamblile Ars Antiqua Riga võib Floridante ridades nii Eestis kui Soomes lähikuudel näha soliste nagu Angela Ambrosini (nyckelharpa), Aino Peltomaa (vokaal, harfid, kellad), Kajsa Dahlbäck (sopran), aga ka mitmeid Eesti vokaliste nagu sopranid Maria Listra ja Maria Valdmaa või bariton Alvar Tiisler.

Lisaks varajase muusika kõrgetasemelistele esitustele on Floridante tuntust kogumas ka kui avatud meelega žanriülene loominguline kollektiiv: sel aastal on Floridante teinud koostööd mh Genka ja DJ Paul Ojaga, kandnud ette Kaisa Lingi / Mingo Rajandi miniooperi «Tagahoov» ning tellinud uudisteoseid mitmelt Eesti heliloojalt.

Märksõnad

Tagasi üles