Prantsuse ilmarändurid oma retkest Eestis: teadsime siia tulles, et jääme talves ellu

Copy
Jalgratastel keset talve Leedusse ja sealt läbi Balti riikide Kihnu välja: sedasi möödus üks eriti karge talv Sophie Planque’i ja Jérémy Vaugeois’ elus.
Jalgratastel keset talve Leedusse ja sealt läbi Balti riikide Kihnu välja: sedasi möödus üks eriti karge talv Sophie Planque’i ja Jérémy Vaugeois’ elus. Foto: Filmikaader

Sõita keset talve 25-kraadise pakasega jalgratastel läbi kõik Balti riigid ning magada öösel väljas telgis? Miks ka mitte, otsustas üks eriti vintske prantsuse paar, kes väntas siia erakordset dokumentaalfilmi tegema.

Kui kartmatu maailmarändur veedab suure osa ajast keset loodust eluga riskides, tekib talle teatav kuma. Selline inimene naeratab palju, tunneb end alati vabalt ning on igast vestlusest sügavalt haaratud, nagu see võiks olla tema viimane. Maailmaränduri elulaad ei võimalda vahepeal pikalt inimestega tuttavaks saada, vestlemisest rääkimata. Nõnda muutub iga jutuajamine ja kohtumine palju olulisemaks.

Kõikjal maailmas rännanud prantsuse dokumentalistid Sophie Planque ja Jérémy Vaugeois on just sellised inimesed. Ja nendega võiks rääkima jäädagi. Paar aastat tagasi võtsid nad ette elu kõige karmima seikluse: kesktalvel sõideti jalgrattaga 5000 kilomeetrit, läbiti kogu Baltikum ning lõpetati teekond Kihnu saarel. Pärnu sadamasse jõudes tundus filmitegijatele, nagu võiks mööda jääd jalgratastel Kihnu saarelegi jõuda, kuid nüüdsel ajal jaanuarikuu lõpus talv enam saarekeseni ei ulatugi. Korraks pidid Sophie ja Jérémy minema praamile.

Tagasi üles