Tänavune Station Narva festival tõi kokku 4482 festivalikülastust

Copy
Foto: VOLKOVA

Eelmise nädala 5.–8. septembril Narvas seitsmendat korda toimunud muusika- ja linnafestival Station Narva täitis Eesti idapoolseima linna muusika, kunsti, kogukondlike koosviibimiste ja tulevikuvisioonidega. Nelja päeva jooksul kogus festival kokku 4482 külastust, mis jagunes võrdselt muusikaprogrammi ja tasuta linnafestivali ürituste vahel.

Järgmine Station Narva toimub 4.–7. septembril 2025. Piiratud kogus festivali passe on kuni 15. septembrini müügil soodushinnaga 29 eurot TMW veebipoes. Müügil on ka toetajapassid hinnaga 100 eurot.

6. ja 7. septembril Narva Muuseumis ajaloolises Hermanni linnuses ja klubis Ro-Ro aset leidnud muusikaprogramm tõi kokku ligi 2200 külastust. Üle 20 esineja seas olid nimekaimateks välisartistideks kosmoseroki suurkuju Spiritualized, grime’i staar Flowdan ja nüüdismuusik Belle Chen Inglismaalt, Ukraina folktroonikagrupp Go_A ja kunstpopi artist Kate NV. Kodumaiste tähtede seas olid Puuluup, NOËP koos Alikaga, oma Narva debüüdi teinud Singer Vinger ja Sven Grünbergi teoseid esitav Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel. Ida-Viru päritolu muusikuid esindasid elektroonikaprojekt ODIN, räpirgrupp SizeoptimaL, DJ-rühmitus Surf to the Beat ja Kohtla-Nõmme juurtega punkbänd Tabloited koo snarvakast üllatuskülalise Vivian Rankeliga.

Festivali muusikaprogrammi võõrustanud Narva Muuseumi juhi Maria Smorževskihh-Smirnova sõnul toob Station Narva piirilinna euroopaliku suurlinna hõngu: «Station Narva on alati midagi enamat kui lihtsalt muusikamaailma särav sündmus ja kuulsusi tutvustav festival, kuigi see on kahtlemata oluline. Station Narva on terve universum – see annab palju positiivseid emotsioone ning suurepärase võimaluse Narva elanikele ja külastajatele ehitada sildu sinna, kus see tundub võimatu.» Muuseumi juht rõõmustab, et juba teist korda festivali ajaloos oli selle pealavaks Hermanni linnus: «Station Narva toob piirilinna loome-, intellektuaalse ja kultuurilise keskkonna, mida Euroopa linnad elavad. Olen veendunud, et Narva Muuseum on Station Narva jaoks ideaalne koht. Siin on meil väga eriline atmosfäär ja tekib maagiline sünergia!»

«Meie Narva-Tallinn ühendtiim on õnnelik, et seitsme aastaga on Narva linn ja inimesed meie festivali tõeliselt omaks võtnud,» rõõmustab Station Narva asutaja ja juht Helen Sildna. «Festivali õnnestumisse panustavad nii kohalikud muusikud, kunstnikud, hotellid, toitlustajad, teenusepakkujad, kaaskorraldajad, vabatahtlikud kui ka külalislahked linnaelanikud. Tänavu lõi korralduses kaasa ka meie super tubli särasilmne noortelabori tiim ning saavutasime ka viimaste aastate piletimüügirekordi – see kõik sisendab usku, et Station Narval on tulevikku!»

Loomeinkubaatoris OBJEKT toimunud Station Narva tulevikupäeval, mis oli ühtlasi osa tänavu käivitunud Station Narva noortelabori programmist, olid sihikul noorte võimalused loomesektoris ja piirkondlikud tulevikustsenaariumid.

Noortelabori osalejast Narva gümnaasiumiõpilase Kaili Lititševski arvates on Station Narva tore ja kogu perele oodatud üritus. «Lahe, et saab avastada uusi artiste,» ütleb ta, lisades: Hästi tähtis on, et Eesti muusik, kes tuleb Narva esinema, saaks kuulsaks ka meie piirkonnas. Olen kindel, et just noortelabori projektiga saan võimaluse seda ka heas mõttes mõjutada ja täide viia. See ongi mu suur unistus, et just meie, Narva noored, teaksime rohkem Eesti kultuurist ja muusikutest, kes väärivad siin sama suurt armastust ja populaarsust kui teistes Eesti linnades.»

Station Narva linnafestivali avas Narva linnuse Rondeeli galeriis kohaliku arutelupäeva BAZAR avalik vestlus turvasadamate olulisusest nii globaalsel kui ka kohaliku kogukonna ja üksikisiku tasandil. Meeelolukaiks kujunesid päevased tasuta linnalava kontserdid – Puuluup ja NOËP Narva Muuseumi Läänehoovis ning Alika ja Narva Eesti Gümnaasiumi (NERG) bänd kooli sisehoovis – ning traditsiooniline narvapärane hommikusöök mitteformaalse õppe keskuses VitaTiim. Narva kunstiresidentuur (NART) pakkus festivalil nii tuure ja ehedat Ukraina lõunat Kreenholmi kvartalis asuvas residentuuri majas kui ka „Narva Venice Annuale“ hilissuvist kunstipidu ja päikeseloojangutuure Narva Veneetsias.

Festivali raames leidsid aset ka Sillamäe kunstniku Eduard Zentsiku kureeritud Ida-Viru kunstnike grupinäituse „B&W Gold“ avamine, peidetud Narva fotogeenilisi nurki avastav tuur koos Instagrami konto boringnarva autoriga ning Narva Muuseumi giidiekskursioonid Kreenholmis ja Hermanni linnuses.

Märksõnad

Tagasi üles