NÄDALA PLAAT Paneelmajade valgevenelased taunivad sõda

Copy
12. novembril astub Molchat Doma lavale taas Tallinnas, klubis Helitehas, et esitleda Los Angeleses salvestatud neljandat albumit «Belaya Polosa».
12. novembril astub Molchat Doma lavale taas Tallinnas, klubis Helitehas, et esitleda Los Angeleses salvestatud neljandat albumit «Belaya Polosa». Foto: Martin Harris/capital Pictures

Minskist pärit Valgevene trio Molchat Doma on praegu ilmselt maailma kõige kuulsam ja hinnatum vene keeles laulev bänd. Igaks juhuks tasub lisada, et bändimehed elavad nüüd Los Angeleses, on korduvalt avalikult hukka mõistnud Venemaa sõja Ukrainas ning toetanud Ukrainat ühtlasi rahaga.

Bändi nimi Молчат Дома (Vaikivad Majad) on viide paneelmajade ajastule, mis hästi tuttav nii Eestis kui ka kõigis endistes nõukogude riikides. Paari aasta eest tehtud uuring tõi välja pisut üllatava fakti, et suurem osa Eesti kodudest, olgu korter või eramu, ongi ehitatud nõukogude ajal.

Paneelmajade määratletud mikromaailmas toimus Mati Undi suurepärase romaani «Sügisball» (1979) tegevus ja kuigi ei ole kuulda, et Molchat Doma mehed oleks teost lugenud, on ometi mõlemad pihta saanud paradoksile, mille tuumaks on eksistentsiaalses mõttes teineteist välistavad kodu ja üksindus. Suured nelinurksed impersonaalsed kastid lagedatel väljadel kui monumentaalskulptuurid.

Märksõnad

Tagasi üles