ERSO alustab 98. hooaega kellahelinaga

Copy
19. juulil anti Pärnu muusikafestivali teisel lõppkontserdil helilooja Erkki-Sven Tüürile üle Lepo Sumera nimeline heliloomingu preemia. Helena Tulve, Erkki-Sven Tüür ja Paavo Järvi.
19. juulil anti Pärnu muusikafestivali teisel lõppkontserdil helilooja Erkki-Sven Tüürile üle Lepo Sumera nimeline heliloomingu preemia. Helena Tulve, Erkki-Sven Tüür ja Paavo Järvi. Foto: Tõiv Jõul

Reedel, 13. septembril algab Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri 98. kontserdihooaeg. ERSO tellimusel tuleb esmaettekandele Erkki-Sven Tüüri teos «Sulavad kellad». Kavas on veel Ester Mägi «Kerkokell» Rasmus Puuri orkestriseades, Erich Wolfgang Korngoldi viiulikontsert ja Hector Berliozi «Fantastiline sümfoonia». Viiulil soleerib Deutsche Grammophoni artist Bomsori Kim.

Avakontserdi ja terve hooaja läbiv teema on kellakõla oma erinevates vormides ja tähendustes. «Kellahelinaga on viimasel aastatuhandetel teada antud peaaegu kõike,» sõnab ERSO peadirigent ja kunstiline juht Olari Elts. «Sünnist surmani (pulma- ja jõulukellad), katkust ja tulekahjudest rünnakuni (häda- ja häirekellad), rääkimata muidugi aisakelladest, lehmakelladest jne. Eelkõige aga kutsub kell riitusele. Ei ole tseremoniaalsemat heli, kui seda on kellakõla,» selgitab Elts kellade temaatikat.

Kontserdi solist on lennuka karjääriga Lõuna-Korea viiuldaja Bomsori Kim, kes on Deutsche Grammophoni artist ja sage külaline maailma kõige prestiižsematel kontserdilavadel. Bomsori on suurimate rahvusvaheliste konkursside laureaat. Ta on võitnud rahvusvahelise ARD konkursi ning saanud preemiaid Tšaikovski, Kuninganna Elisabethi, Jean Sibeliuse, Joseph Joachimi ja paljudelt teistelt rahvusvahelistelt konkurssidelt. Tema soleerimisel tuleb reedel esitusele muusikalise imelapse Erich Wolfgang Korngoldi viiulikontsert.

Erkki-Sven Tüüri orkestriminiatuur «Sulavad kellad» on lihtsate assotsiatiivsete kujundite loomisele üles ehitatud kõlapilt. «Võetagu seda kasvõi sürreaalse kujutlusena,» räägib teose looja Erkki-Sven Tüür. «Teatavat fooni võiks luua ka fakt, et ca 150 000 kirikukella sulatati teise maailmasõja ajal Natsi-Saksamaa sõjamasina tarvis. Asjade seisu tänasel päeval teab igaüks, ega ajastu vaimust pole pääsu – ka mitte heliloojal...,» tõdeb Tüür.

ERSO 98. hooaja avakontserdi eelkontserdil algusega kell 18 tänab ERSO oma pikaajalisi toetajaid ja koostööpartnereid. Tänukirja pälvivad ERSO peasponsor Iute, kontserdisarjade toetajad Epiim, Liviko, Nordaid, Nordic Catering ja Radisson Collection Hotel, Tallinn ning koostööpartnerid MyFitness, SA Tallinna Lastehaigla ja Chemi-Pharm.

Tagasi üles