PÄEV TÄIS KIRJANDUST Nädalavahetusel toimub kaheksas Kirjandustänava festival

Copy
Kirjandustänava festival Kadriorus.

 
Kirjandustänava festival Kadriorus.  Foto: Madis Veltman

Laupäeval, 14. septembril toimub Kadriorus Koidula tänaval kaheksas Kirjandustänava festival.

13. septembril, festivali eelüritusena, avame kell 16.00 aadressil Kaupmehe 8 mälestustahvli August Gailitile, kes just selles majas kuni põgenemiseni Rootsi, oma perega elas. Avasõnadele järgneb Pääru Oja esitatud monoloog «Ekke Moorist» ning sealsamas majas asuvas õdusas salongis Jaanus Vaiksoo ja Maarja Vaino vestlus August Gailitist inimesena.

Koidula tänaval on välinäitus «Juhan Jaigi tontide välimääraja». Näitus kujutab endast viit puidust vaati, mille sees on peidus erinevad tegelased Juhan Jaigi loomingust.

Kadrioru kirjandustänava festival. Juhan Viidingu mälestuspingi avamine ja minietendus.    
Kadrioru kirjandustänava festival. Juhan Viidingu mälestuspingi avamine ja minietendus.    Foto: Erik Prozes
Juhan Viidingu mälestuspingi avamine ja Kadrioru Kirjandustänava festival.
Juhan Viidingu mälestuspingi avamine ja Kadrioru Kirjandustänava festival. Foto: Erik Prozes

Mööda luulesilda saavad huvilised jalutada Luigetiigi paviljoni. Seal on võimalik kogu päeva jooksul kuulata Jaan Kaplinski, Paul-Eerik Rummo, Kalev Kesküla, Juhan Viidingu ja Heiti Talviku luuletekste, mille on sisse lugenud näitlejad Risto Vaidla ja Maria Ehrenberg.

Luigetiigi kõrval asuval rohealal toimub Undi mõrvamüsteerium.

Vilde muuseumi kõrval purskkaevu alal on August Gailti meelepuhastustelk, kus saab kogeda video- ja heliinstallatsiooni, mis on inspireeritud teosest «Purpurne surm». Seal asub ka näitus «Unt pildis», mis viib paljude fotode kaudu vaataja Mati Undi erilisse maailma.

Eesti Üliõpilaste Selts koos EÜS kirjastusega ootab J. Köleri 13 Tallinna koonduse ees nautima mahedat muusikat. Toimuvad arutelud, uudistada ja osta saab EÜS kirjastuse väljaandeid. Kohal on Seltsi liikmetest literaadid ja muud vennad.

Kogu päeva jooksul saab AHTEV (Tammsaare ja Vilde Sõprade Selts) telgis soetada endale kirjanduslikke meeneid!

Terve päeva jooksul ootab huvilisi ka Tallinna Keskraamatukogu raamatukogubuss Katarina Jee! Raamatukogubussi kogust, mille suuruseks on ligikaudu 4000 raamatut, leiavad raamaturõõmu kõik lausa kolmes keeles: eesti, vene ja inglise keeles. Bussi kõrval telgis toimub raamatutäika!

Juhan Viidingu mälestuspingi avamine ja Kadrioru Kirjandustänava festival. Mart Kivastik lugejatega.
Juhan Viidingu mälestuspingi avamine ja Kadrioru Kirjandustänava festival. Mart Kivastik lugejatega. Foto: Erik Prozes

Eesti Rahvusraamatukogu telgis on RaRa välkraamatukogu. Laena raamat koju kaasa! Hoiuraamatukogu täidab raamatulaekad tõeliste aaretega! Tasuta teosed juubilaridest autoritelt: Mati Unt, Juhan Liiv, Anna Haava, Heiti Talvik, Juhan Jaik. Tutvuda saab hoiuraamatukogu vahetusteenuste ja raamatu taaskasutuse teemadega ning uurida, mida teha raamatuga, mida ise enam ei vaja.

Eesti Kirjastuste Liidu müügitelgis saab soetada raamatuid kirjastustelt ARGO, Eesti Raamat, Hea Lugu, Ilmamaa, Petrone Print, Pilgrim, Postimees, Päike ja Pilv, Rahva Raamatu kirjastus, SE&JS, Tallinna Ülikooli Kirjastus, Tänapäev ja Varrak.

Tallinna Kesklinna Valitsuse telgis saab proovile panna oma eesti kirjanduse teadmised ning haarata endale tasuta meelepärast lugemist raamatuvahetusriiulist «Minu vana – sinu uus».

Kohal on ka Indrek Hargla kirjastus Raudhammas ning Inga Raitari kirjastus Legend. Eesti Draamateatri telgis kogu päeva piletite, raamatute ja plaatide müük ning Nornberg & Co. kirjastus müüb oma raamatuid ja vanaraamatut.

Lisaks on Tammsaare muuseumi aias avatud lasteala, kus tegutsevad Eesti Lastekirjanduse Keskus, Eesti Noorsooteater, Täheke ja Hea Laps, Tallinna Keskraamatukogu, Tallinna Kesklinna Valitsus, Tallinna Tondi Kool (Juhan Jaigi telk). Sealt leiab ka heategevusliku klubi Lions pannkoogikohviku, millega kogutakse raha kooliraamatukogu täiendamiseks. Tallinna Keskraamatukogu lastetelgis saab terve päeva teha ennast näomaalingutega raamatutegelasteks.

Kogu kirjandustänava festivali ajakavaga tutvu Kirjanduskeskuse kodulehel.

Juhan Viidingu mälestuspingi avamine ja Kadrioru Kirjandustänava festival.
Juhan Viidingu mälestuspingi avamine ja Kadrioru Kirjandustänava festival. Foto: Erik Prozes
Juhan Viidingu mälestuspingi avamine ja Kadrioru Kirjandustänava festival.
Juhan Viidingu mälestuspingi avamine ja Kadrioru Kirjandustänava festival. Foto: Erik Prozes
Tagasi üles