Võimusõrmused: maailma kõige kallim seriaal, mida inimesed ei viitsi vaadata (4)

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Kas «Võimusõrmustel» on piisavalt lai vaatajaskond, et Amazoni miljardi dollari suurune investeering end ära tasuks?
Kas «Võimusõrmustel» on piisavalt lai vaatajaskond, et Amazoni miljardi dollari suurune investeering end ära tasuks? Foto: Amazon
  • Amazon kulutas viie hooaja tootmiseks miljard dollarit, aga vaatajanumbrid langevad.
  • Ameerikas vaatas ainult 37% inimestest «Võimusõrmuste» esimese hooaja lõpuni.
  • «Me liigume praegu oluliste sündmuste poole. See on väga hea,» kostab Tolkieni ekspert Corey Olsen.

Tolkieni loodud fantastilisel Keskmaal toimuva sarja «Võimusõrmused» nimel tegi Amazon meeletu investeeringu, ent vaatajanumbrid langevad, vahendab The Guardian. Kas tervelt miljardi dollari kulutamine viie hooaja tootmiseks on ennast üldse ära tasunud? 

2022. aasta septembris alanud «Võimusõrmustel» on parasjagu käimas teine hooaeg. Amazoni miljardi dollari suurune investeering sai tehtud plaaniga, et fantaasiaseriaalile toodetakse mitme aastaga viis hooaega, kuid vaatajanumbrid virelevad.

The Hollywood Reporter vahendab, et ainult 37% vaatajatest Ameerikas vaatasid «Võimusõrmuste» esimese hooaja lõpuni ning umbes sama hulk vaatajaid andsid sarjale positiivse hinnangu.

«Võimusõrmused» on üks ambitsioonikamaid telesarju üldse.
«Võimusõrmused» on üks ambitsioonikamaid telesarju üldse. Foto: Amazon Studios / Sarjakaader

Vaatamata sellele, et «Võimusõrmuste» maailm oli miljonitele tuttav tänu Peter Jacksoni «Sõrmuste isanda» ja «Kääbikute» filmidele, ei kujunenud ülikallist Amazoni seriaalist sellist kultuurilist fenomeni, nagu oli algusest peale näiteks «Troonide mäng».

Kuigi teine hooaeg on pälvinud kriitikutelt kiitvamaid hinnanguid kui esimene hooaeg, meelitas teise hooaja avaepisood ligi veel vähem vaatajaid, kui esimese hooaja esimene jagu.

SambaTV andmetel lülitus teise hooaja algust vaatama Ameerikas vaid 900 000 inimest. Võrdluseks: «Troonide mängu» hetkel jooksva sõsarsarja «Lohede koda» teise hooaja algust vaatas USA's peaaegu 8 miljonit inimest.

Keskaegses kirjanduses doktorikraadi omav Tolkieni fänn Corey Olsen ütles: «Esimene hooaeg palus vaatajatelt suurt kannatlikkust. Inimesed pidid ennast rahulikult sarjale pühenduma, et tasutud saada. Aga selgelt ei olnud paljud nõus seda tegema.»

SambaTV andmetel vaatas «Võimusõrmuste» teise hooaja avaepisoodi Ameerikas vähem kui miljon inimest.
SambaTV andmetel vaatas «Võimusõrmuste» teise hooaja avaepisoodi Ameerikas vähem kui miljon inimest. Foto: Amazon

Olsen märkis, et napi vaatajaskonnaga teine hooaeg on esimesest tunduvalt etem. «Seal mitte ainult ei seata üles tegelasi ja süžeeliine. Me liigume praegu oluliste sündmuste poole. See on väga hea,» kiitis Olsen, kes nimetab end Tolkieni professoriks.

Olsen rõhutas, et sarja vaadates peaks arvestama, et tegemist on Tolkieni mugandusega. «Adaptatsiooni vaatamise mõte seisneb selle, et sa vaatad ühe inimese või mitme inimese nägemust mingist loost. Ja see nägemus võib olla erinev su enda omast,» leiab Olsen.

Paljud fännid on väiteks välja töönud, et Morfydd Clarki poolt mängitud Galadriel on äärmiselt erinev sellest tegelaskujust Tolkieni raamatutes ega meenuta üldse Galadrieli Peter Jacksoni filmides, kus seda tegelaskuju mängis Cate Blanchett.

«Öelda, et need tegelased ei ole sellised, nagu raamatus, kus need tegelased elavad 3000 aastat kaugemas tulevikus, on natuke imelik,» leiab Tolkieni ekspert. Ta avaldas lootust, et Amazon viib lõpule esialgse plaani toota sarjale viis hooaega.

Syracuse'i ülikooli televisiooni ja popkultuuri keskust juhtiv Robert Thompson ütleb, et kui traditsiooniliselt on katkestatud selliste telesarjade tootmine, millel vaatajaid liiga vähe on, siis voogedastusteenustes olevad sarjad võivad hiljem saada väga populaarseks. «Mõnikord võib see kaua aega võtta.»

Thompsoni sõnul on sarja mainele halba mõju avaldanud libaarvustused, mille ilmumist on Amazon piirata üritanud sellega, et arvustuse jätmiseks peab 72 tundi ootama. «Seda teeb vist väike hulk inimesi. Ma ei usu, et sellest piisab, et sarja tulevikku mõjutada.»

Hetkel pole teada, kas Amazon toodab tervelt viis «Võimusõrmuste» hooaega, nagu plaan ette näeb.
Hetkel pole teada, kas Amazon toodab tervelt viis «Võimusõrmuste» hooaega, nagu plaan ette näeb. Foto: Amazon

Küll aga kinnitas Thompson, et üksjagu on inimesi, kes on sarjale tõesti võimaluse andnud ja selle pettuma pidanud. Thompsoni arvates on dialoog vildakas ning täidetud kohmakate pintslist välja imetud kokkusattumustega.

Amazon pole hetkel kinnitanud ega ka ümber lükanud, kas «Võimusõrmused» kolmanda hooaja saab, kuid arvestades, et ettevõte on viie hooaja tootmiseks juba miljard dollarit välja maksnud, pole põhjust uskuda, et seriaal lihtsalt pooleli jääb.

Sarja üks juhte Patrick McKay ütles Hollywood Reporterile: «Saame ainult öelda, et töötame asja kallal. Küpsetame! Laske meil küpsetada.»

Ettevõte ise nimetab seriaali hitiks ning väidab, et üle maailma pani umbes 40 miljonit inimest «Võimusõrmuste» uusi episoode mängima. Küll aga ei ole Amazon täpsustanud, kas neid episoode vaadati ka otsast lõpuni või ainult osaliselt.

Tagasi üles