Hüvasti, viies kotkas: suri hiilgav 70ndate laulukirjutaja

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
John David Souther ehk JD Souther aitas kirjutada suurema osa kuulsatest Eaglesi lauludest. Fotol seisab ta koos laulja Alison Kraussiga 2013. aastal, kui mõlemad võeti Songwriters Hall of Fame'i.
John David Souther ehk JD Souther aitas kirjutada suurema osa kuulsatest Eaglesi lauludest. Fotol seisab ta koos laulja Alison Kraussiga 2013. aastal, kui mõlemad võeti Songwriters Hall of Fame'i. Foto: Charles Sykes / Invision / AP, File

17. septembril suri 78-aastaselt hiilgav 70ndate laulukirjutaja JD Souther, kes muu hulgas aitas kirjutada mitu olulist Eaglesi hitti, sealhulgas «Victim of Love» ja «New Kid in Town». Southeril oli ka edukas soolokarjäär.

John David Southeri surma põhjust ei ole avalikustatud, kuid tema esindajad on kinnitanud, et muusik suri rahulikult oma New Mexico kodus. Southeril oli plaanis minna tuurile hinnatud 70ndate laulja-laulukirjutaja Karla Bonoffiga. Oma viimase esinemise tegi Souther kõigest viis päeva enne surma.

Souther oli Eaglesiga seotud päris bändi algusest peale. Souther tundis hästi laulja Linda Ronstadti, kelle bändis mängisid Glenn Frey ja Don Henley. Kui Frey ja Henley hakkasid arutama oma bändi loomist, millest saigi Eagles, oli JD Souther kohe olemas, et neile laulude kirjutamisel abikäsi ulatada.

Souther ei olnud Eaglesi ametlikus koosseisus, aga ta aitas kirjutada paljud Eaglesi laulud, sealhulgas mitmed nende suurimad hitid. Eagles avaldas Southerile hiljem omalt poolt austust sellega, et andis välja oma versiooni Southeri 1971. aasta soololaulust «How Long».

Souther aitas kirjutada näiteks Eaglesi laulud «Heartache Tonight», «Victim of Love», «James Dean», «Doolin-Dalton», «The Sad Cafe», «You Never Cry Like a Lover», «Teenage Jail» ja «Last Good Time in Town». Samuti kirjutas ta laule Don Henley sooloalbumitele ning teistele artistidele, nagu Linda Ronstadt ja Bonnie Raitt. 2013. aastal võeti ta Songwriter Hall of Fame'i.

Souther pidas muusikuna ka soolokarjääri, andes välja kaheksa stuudioalbumit. Tema 1976. aasta esimesel plaadil «Black Rose» on duett Linda Ronstadtiga. Southeri sõnul olevat Glenn Frey talle öelnud, et Southeril ei ole eriti edukas soolokarjäär, sest ta annab oma parimad laulud ära Linda Ronstadtile või Eaglesile.

Veel selle aasta jaanuaris astus Souther koos Eaglesiga lavale Inglewoodi Kia Forumis, kus Henley tutvustas teda kui olulist osa 70ndate laulukirjutajate ja lauljate kogukonnast. Henley sõnul oli Souther see mees, kelle poole tema ja Frey said toona pöörduda, kui nad olid lauluga kimpus või tahtsid uut materjali luua.

Southerist jäi maha kaks õde, eksabikaasa ning tütar.

Märksõnad

Tagasi üles