ARVUSTUS Läänemere katastroofid kummitavad rahvusvahelist aktinäitust

Copy
Saskia Järve, «Viirastuslaev».
Saskia Järve, «Viirastuslaev». Foto: Repro

Rahvusvaheline aktinäitus «Mees ja naine» kannab tänavu alapealkirja «SOS ehk Päästke meie hinged!». See on kantud soovist meenutada eelmise sajandi kaht kõige traagilisemat laevahukku Läänemerel.

1944. aasta 22. septembril pommitasid Nõukogude punalennukid Punase Risti lipu all sõitnud ujuvhaiglat Moero umbes 3000 inimesega pardal. Näitusel näeme selle meenutuseks triloogiat «Moero», mille Mark Soosaar Maret Suurmets-Kuuralt tellis.

1994. aasta 28. septembri ööl hukkus Estonia, mille pardal olnud umbes tuhandest inimesest pääses viimastel andmetel 137. Filmimees Soosaar võttis järgmisel aastal linti laevahuku üleelanute mälestused ja lootused dokumentaalfilmi «Lõputa lugu Estoniast», mis samuti ekspositsiooni saadab.

Näituse sissejuhatuseks on mitmendat korda Pärnus esineva maailmakuulsa, Ameerikas elava Poola sürrealisti Rafal Olbinski kolm maali valgete pilvedega. Esimesel maalil «Ameerika uus avastus» on pilved tegelikult laevasuitsust moodustunud maailmakaart. Paremal meiepoolne maakera tossava laevaga ning vasakul maakera teine pool, kus me laeva ei näe. Soosaar on andnud sellele tähenduse: «Elame ju planeedil, mis meile jääb ju järjest väiksemaks. Ellujäämise mure ja valu on muutumas meie pea kümne miljardi hingega inimkonna tragöödiaks.»

Tagasi üles