Seikluslik elulugu: eestlaste seas armastatud loodussõbra memuaarid ilmuvad peagi

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Gerald Durrell 1985. aastal Ukrainas.
Gerald Durrell 1985. aastal Ukrainas. Foto: Wikimedia Commons

Aasta lõpus saabub raamatupoodidesse looduskaitsja ja kirjanik Gerald Durrelli autobiograafia «Mina ja teised loomad».

Töös olev elulooraamat lähtub memuaaridest, mis jäid Durrellil lõpetamata. Samade kaante vahele pannakse pooleli jäänud raamat tema 1969. aasta Austaralia reisist, ja teisedki avaldamata kirjutised. Durrelli fännidele pakub see tõelist avastusretke seiklusjanulise autori kirevas maailmas. Eestis teatakse Durrelli peamiselt raamatu «Minu pere ja muud loomad» järgi, mis eesti keeles ilmus 1976. aastal.

Durrell käis elu jooksul mitmetel põnevatel ekspeditsioonidel ja pühendas ennast loomade ning looduse kaitsmisele. Kirjanik suri 1995. aastal, jättes endast kümnete raamatute näol maha võimsa pärandi, õpetades lugejatele humoorikal viisil, miks on oluline kaitsta väljasuremisohus loomaliike ning milline on inimese suhe loodusega.

Oma elu jooksul kirjutas Gerald Durrell 37 raamatut, kuid memuaarid jäid tal pooleli. Aasta lõpus, kui Durrell saanuks 100-aastaseks, annab Penguin Random House need siiski välja.
Oma elu jooksul kirjutas Gerald Durrell 37 raamatut, kuid memuaarid jäid tal pooleli. Aasta lõpus, kui Durrell saanuks 100-aastaseks, annab Penguin Random House need siiski välja. Foto: TopFoto/SCANPIX

Peatselt ilmuv uus raamat on toimetatud tema lese Lee Durrelli poolt, kes kirjutas raamatule ka sissejuhatuse. Samuti leiab raamatust kuninglik printsessi Anne'i eessõna. Raamat ilmub detsembris, sest siis oleks Gerald Durrell saanud saja-aastaseks. Teose annab välja Penguin Random House, kes kirjeldab raamatut kui konkreetset lugu Durrelli elust. Sellest leiab kirjastaja sõnul nii austusavaldusi tema perele kui ka kuldseid nahkhiiri ja roosasid tuvisid.

«Mul on suur rõõm, et need uued Gerald Durrelli lood trükki lähevad,» kostis kirjaniku lesk Lee Durrell. «Gerry ei kirjutanud ja rääkinud ainult looduskaitsest, ta elas ja hingas seda. Tema missioon oli selge: päästa liigid väljasuremisest. Ma loodan, et «Mina ja teised loomad» toob lugejad tagasi tema loomingu ning missiooni juurde, millest tõukus iga tema kirjutatud sõna.»

Durrell kirjutas oma eluajal 37 raamatut. 

Tagasi üles