NÄDALA RAAMAT Püstijalakoomik Klim Iljinski varjatud elu

Copy
Kirjanik P. I. Filimonov Postimehe stuudios kaks aastat tagasi.
Kirjanik P. I. Filimonov Postimehe stuudios kaks aastat tagasi. Foto: Madis Veltman

Veel ei ole ununenud P. I. Filimonovi eelmise kahe romaani muljed: «Asünkroonujumise» (2019) ootamatud maa-alused pöördkäigud ning «Pealtpanekute ja altminekute» (2022) köitvad argihetked. Tema kuues romaan «Alicante» Ingrid Velbaum-Staubi suurepärases eestinduses hakkab aga vaikselt kulgema ja kogub siis üha rohkem tempot ning sööstab eelmistest siinkirjutaja arvates üle.

Tõenäoliselt ei pea Filimonovi puhul enam tooma lugema kutsumiseks paralleele, sest ta on kirjutanud end kohalikule kirjandusmaastikule ühe võimekama romaanimeistrina, ka luuletajana. Teda lugedes tabab mind toosama tunne, mis hilisema Mati Undi teoste puhul.

Lugusid koomiku elust

«Alicantega» on Filimonov oma laused ja jutustamiskulu finessid viinud pea lõpliku täiuseni. Raamatu peategelane on eestivenelasest püstijalakoomik Klim Iljinski, kes jutustab oma lugu, mis algab ja lõppeb sõnadega: «Ma elan majas, mille seinale on kirjutatud «Rita on Lita»». Pea 300 lehekülge on täis eripalgelisi lugusid, mis kasvavad välja eelmistest ja suubuvad järgmistesse.

Märksõnad

Tagasi üles