ALATU JA LABANE Elu lõpuni vangi mõistetud vennad neist valminud seriaali kohta: kõik selle sarja juures on väär!

Copy
Vennad Lyle ja Erik Menendez 1991. aastal kohtus. Kohtuprotsess oli keeruline ning kestis aastaid, kuni vennad 1996. aastal esimese astme mõrvas süüdi mõisteti ning eluks ajaks vangi mõisteti.
Vennad Lyle ja Erik Menendez 1991. aastal kohtus. Kohtuprotsess oli keeruline ning kestis aastaid, kuni vennad 1996. aastal esimese astme mõrvas süüdi mõisteti ning eluks ajaks vangi mõisteti. Foto: REUTERS / Lee Celano
  • Vennad väidavad tänapäevani, et võika roima põhjuseks oli kogetud väärkohtlemine.
  • See pole esimene kord, kui Murphy seriaale on saatnud skandaalid.
  • Vendade jaoks on eriti solvav see, kuidas Ryan Murphy on kujutanud nende omavahelist suhet.

Erik Menendez, kellest valmis hiljaaegu Netflixi seriaal «Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story», kritiseerib seriaali autorit Ryan Murphyt, kes on vendade kujutamisel olnud alatu, vahendab Rolling Stone. Vendade kujutamine seriaalis on tagajalgadele ajanud ka seriaali fännid.

Netflixi hittseriaali keskmes on vennad Lyle ja Erik Menendez, kes mõisteti 1996. aastal süüdi oma vanemate mõrvas, mille eest määrati neile ka eluaegne karistus. Seriaali ilmumise järel on üks vendadest teinud aga avalduse, milles taunib saadet, sest tema sõnul on vendi seriaalis kujutatud ebaausalt ja vääralt. 

1996. aastal mõisteti Erik ja Lyle Menendez süüdi oma vanemate José ja Mary Louise «Kitty» Menéndeze mõrvas ning mõisteti eluks ajaks vangi ilma võimaluseta tingimisi vabaneda.

Erik ja Lyle Menendez said üle riigi kurikuulsaks, kui otsustasid pumppüssiga maha lasta nii oma isa José kui ka ema Kitty. Pärast topeltmõrva sooritamist jäid vennad koju ning politsei saabudes väitsid nad, et mõrvad olevat toimunud siis, kui nad olid kahekesi kinos «Batmani» vaatamas ning siis festivalil aega veetmas.

Kuna politsei vendasid esialgu ei kahtlustanud, jäid Lyle ja Erik vabadusse ning hakkasid julgesti raha pillama. Kuna noormehed nautisid pärast tragöödiat muretult head elu, liikus politsei tähelepanu vendadele, kellel oli ilmselge rahaline motiiv. Pärast vanemate surma ostis Lyle omale restorani, Rolexi käekella ning Porsche Carrera. Erik palkas omale täiskohaga tennisetreeneri ning hakkas Iisraelis turniiridel osalema.

Vennad väidavad tänapäevani, et võika roima põhjuseks oli eluaegne füüsiline, emotsionaalne ja seksuaalne väärkohtlemine.

Ryan Murphy seriaali keskmes on vennad Erik ja Lyle Menendez, kes 1996. aastal mõisteti süüdi oma vanemate José ja Mary Louise «Kitty» Menéndeze mõrvas.
Ryan Murphy seriaali keskmes on vennad Erik ja Lyle Menendez, kes 1996. aastal mõisteti süüdi oma vanemate José ja Mary Louise «Kitty» Menéndeze mõrvas. Foto: Netflix/Seriaalikaader

Kuna Erik Menendez otse avalikkusega kõneleda ei saa, jagas tema avaldust sotsiaalmeedias ta abikaasa Tammi Menendez. 

«Ma arvasin, et praeguseks hetkeks oleme me edasi liikunud valedest ning ei pea enam Lyle'ist looma karikatuuri, mis tugineb täielikult valedel. Ma usun, et valik Lyle'i niivõrd vääralt kujutada on tehtud meelega ja teadlikult, sest ma ei usu, et Ryan Murphy on päriselt nii naiivne ja oma kujutlustes ebatäpne, et ta oleks seda teinud heade kavatsustega. Ta oli meie loo suhtes teadlikult halbade kavatsustega,» algab avaldus. 

Menendeze avaldus jätkub: «On kurb, et Netflixi ebaausad viisid jõhkrate kuritöödega seotud tragöödiate kujutamise puhul on viinud meid tõest kaugemale ja tagasi aega, mil prokuratuur ehitas kogu oma narratiivi üles veendumusele, et mehi ei kuritarvitata seksuaalselt ja et mehed kogevad vägistamisega seotud traumat teisiti kui naised.» 

Erik Menendez mainis oma avalduses ka, et on tõeliselt demoraliseeriv teada, et olukord ei ole kuidagi muutunud ning et üks võimupositsioonil olev mees võib järkuvalt õõnestada edusamme, mis mehed on teinud oma lapsepõlvetraumadega toimetulemisel. 

«Vägivald ei ole kunagi vastus ja on alati traagiline. Loodetavasti ei unustata kunagi, et lastevastane vägivald loob sada kohutavat ja vaikset stseeni, kus kuritegevus saab vohada. Stseeni, mis paljastatakse harva, sest alatihti jäävad need sära ja glamuuri taha, kuid see tragöödia jätab oma jälje kõigisse asjaosalistesse. Kõigile neile, kes on mulle käe ulatanud ja toetanud – tänan teid südamest,» lõpetades avalduse.

See pole esimene kord, kui Murphy seriaale on saatnud skandaalid. Tema 2022. aasta seriaal Jeffrey Dahmerist püüdis läbi aegade võikamat kriminaali maalida positiivses valguses ning Dahmeri ohvrite pereliikmed väitsid hiljem, et sari ekspluateeris ohvrite traumat. 

Erik ja Lyle Menendezi kohtuprotsessi ajal väitis nende kaitsja Leslie Abramson, et nende isa oli Lyle'i ja Erikut seksuaalselt ahistanud juba sellest ajast, kui nad olid väikesed lapsed, ning just hirm viis noored mehed 1989. aastal toimunud mõrvadeni.

Ryan Murphy sari on läinud aga seda teed, et kujutab Eriku ja Lyle'i omavahelist suhet intsestuaalsena, st et Murphy kujutab vendade omavahelist suhet romantilisena. 

Aastaid hiljem väitis ka endine Menudo liige Roy Rosselló, et Eriku ja Lyle isa Jose Menendez, toonane RCA Recordsi tegevjuht, kes sõlmis Menudoga mitme miljoni dollari suuruse lepingu, vägistas ka teda.

Jõukast perest pärit vendade Lyle ja Erik Menendezi rollis on näitlejad Nicholas Alexander Chavez ja Cooper Koch, nende vanemaid Joséd ja Mary Louise «Kitty» Menendezit kehastavad Javier Bardem ja Chloë Sevigny. Teises hooajas löövad kaasa veel Nathan Lane, Ari Graynor, Leslie Grossman, Dallas Roberts, Paul Adelstein, Jason Butler Harner jpt.

Tagasi üles