Poolpaljad tantsijad, monstrumautod ja viski: Katy Perry uus tantsualbum on tõeline comeback-katastroof

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Katy Perry üritab comeback'i värske albumiga «143», kuid seda peetakse parajaks košmaariks, kus kohtuvad justkui tehisaru kirjutatud laulutekstid, vildakad feministlikud sõnumid ning ajast maha jäänud tantsumuusika.
Katy Perry üritab comeback'i värske albumiga «143», kuid seda peetakse parajaks košmaariks, kus kohtuvad justkui tehisaru kirjutatud laulutekstid, vildakad feministlikud sõnumid ning ajast maha jäänud tantsumuusika. Foto: Capitol Records via AP

Katy Perry värske comeback-album ja eriti selle esimene singel «Woman's World» on pannud nii fänne kui kriitikuid piinlikkusest maha vaatama. 

Popstaar Katy Perry püüdis tänavuse uue albumiga «143» teha plahvatusliku comeback'i ning pürgida uuesti muusikaedetabelitesse, kuid plaat on osutunud katastroofiks. 

Üleeile ilmunud tantsualbum ei ole suutnud vaimustada kriitikuid, kelle meelest kõlab Perry muusika aegunult, eriti praeguse aja kuumade artistide Sabrina Carpenteri ja Chappell Roaniga võrreldes.

Katy Perry MTV videoauhindade jagamisel.
Katy Perry MTV videoauhindade jagamisel. Foto: Evan Agostini / Invision / AP

Perry uued laulud oleks kui tehisaru poolt loodud, leiavad albumit arvustanud kriitikud, kelle meelest koosneb terve album magedalt produtseeritud klubilauludest ning klišeelikest laulusõnadest. Steven J. Horowitz kirjutab Varietys, et Katy Perry on jõudnud uude loomingulisse madalpunkti.

Eriti piinlikuks peetakse singlit «Women's World» ning sellele tehtud labast muusikavideot. «See on nagu feministlik video, mille teeks Andrew Tate,» on selle kohta öeldud.

Albumi esimese singlina ilmus «Woman's World» juulis. 16 miljonit vaatamist kogunud muusikavideo on kogunud umbes sama palju silmapööritusi. Kuigi Katy Perry üritab laulus edasi anda naisi võimestavat, feministlikku sõnumit, on terve muusikavideo täidetud poolalasti õlitatud naiste, viskipudelite ning pirakate monstrumautodega.

Vaatajatele jääb segaseks, miks feministliku sisuga laulule on tehtud video, mille oleks kui välja mõelnud ja üles võtnud kiimased mehed, sest video paistab eeskätt keskenduvat rindadele. Vähem kui kolm minutit kestvat videot saadab fännide arvates tühi ja nüri muusika.

Laul on osutunud kõige suuremaks pommiks Perry 16 aastat kestnud karjääris, jõudes avanädalal USA Billboard Hot 100 edetabelis 63. kohale ning Suurbritannias 47. kohale. Järgmisel nädalal kukkus see edetabelist üldse välja.

Laulu «Woman's World» – ja eriti selle piinlikuks nimetatud muusikavideot – on Perry ise nimetanud satiiriks. Sydney ülikoolis soo- ja kultuuriuuringute osakonnas töötav Grace Sharkey ütleb, et satiir on kohmakas ja nõrk ega sobi praegusse aega.

 

«See pidi selgelt olema põnev popkultuuri-moment,» leiab Sharkey. «Selline moment, mis lõikab kasu asjaolust, et inimesed on huvitatud feministlikust poliitikast. Paraku üha enam seistakse vastu sellele, mida nähakse kui feministliku poliitika kaubastamist. Ja ma arvan, et laul on suuresti nii palju negatiivset vastukaja saanud, sest see on lihtsalt halb.» 

Kriitikud on lisaks välja toonud, et laulu kuue kirjutaja ja nelja produtsendi seas on Lukasz Gottwald ehk Dr Luke, keda 2014. aastal süüdistas popitäht Kesha seksuaalses rünnakus ja emotsionaalses väärkohtlemises. 2023. aastal jõudsid Dr Luke ja Kesha omavahel mõlemale poolele sobiva kokkuleppeni, olles ligi kümme aastat kohut käinud.

Dr Luke oli mitme Perry varase hitt-albumi produtsent, «Woman's Worldi» näol ei olnud tegemist nende esimese koostööga.

Perry ise kinnitab intervjuudes, et laul pärineb ennekõike temalt endalt.

«Kui ma räägin sellest laulust, siis tunnen end nii võimestatult, olles ema, olles naine, sünnitades, luues elu, luues organeid. Aju! Süda! Ma lõin terve südame! Ma tegin seda ja teen seda endiselt. Ma olen ikka ema ja tunnen end nii kahe jalaga maa peal. Sellest vaatepunktist räägin mina. Lõin laulu paljude inimestega, kellega olen varem koostööd teinud,» on Perry öelnud.

Teine singel «Lifetimes» sai õnneks positiivsemat tagasisidet, kuid seda peetakse lihtsalt igavaks. Tegemist on tantsulooga, milles Perry avaldab austust abikaasa Orlando Bloomile ning nelja-aastasele tütrele Daisyle.

«See viis suuna õigele rajale tagasi,» ütleb Austraalia popmuusikakriitik Sam Murphy. «Sellesse tantsulaulu ei saa keegi auke sisse lüüa. Aga see on nii geneeriline, et selles puudub Katy Perry iseloom täielikult.»

Uus album tuli välja eile ja nagu esimeste singlite leigest vastuvõtust järeldada võis, ei ole sellest saanud uut popsensatsiooni. Praegu pole teada, kas Perry plaanib ka tuurile minna.

Tagasi üles