KUS ON TÕDE? Ryan Murphy vastab kriitikale: vennad Menendezed ei ole seriaali vanglas isegi näinud!

Copy
Javier Bardem, kes kehastab seriaalis «Monsters: The Lyle ja Erik Menendez Story» Eriku ja Lyle isa, ning seriaali looja Ryan Murphy.
Javier Bardem, kes kehastab seriaalis «Monsters: The Lyle ja Erik Menendez Story» Eriku ja Lyle isa, ning seriaali looja Ryan Murphy. Foto: AP Photo / Chris Pizzello / Scanpix
  • Murphy arvates on huvitav, et Erik Menendez tegi sellise avalduse ilma saadet nägemata.
  • Kui vennad oleks ise seriaali päriselt näinud, ei kritiseeriks nad teda nii.
  • Erik Menendeze sõnul on teda ja tema venda seriaalis kujutatud siiski ebaausalt ja vääralt.

Seriaali «Monsters: The Lyle ja Erik Menendez Story» keskmes olev Erik Menendez kritiseeris möödunud nädalavahetusel Netflixi hittseriaali, mis jutustab tema perekonna ja kuritöö loo. Seriaali looja Ryan Murphy sõnul pole Erik Menendezel ühtki põhjust teda sel moel kritiseerida, kui ta ise seriaali isegi näinud pole, vahendab Independent.

Neljapäeval Netflixi jõudnud seriaali «Monsters: The Lyle ja Erik Menendez Story» autor Ryan Murphy ei ole nõus Erik Menendeze kriitikaga, et ta on vendade kujutamisel käitunud alatult.

Erik Menendez, kes kannab koos Lyle'iga eluaegset vanglakaristust, väitis nädalavahetusel oma abikaasa kaudu, et Murphy sari, mille peaosades on Nicholas Alexander Chavez ja Cooper Koch, ei kujuta nende kuritegu täpselt ning süüdistas loojat laimu levitamises. 

Nüüd kommenteeris Ryan Murphy kriitikat väljaandele Entertainment Tonight, kus sõnas: «Minu arvates on huvitav, et ta tegi sellise avalduse ilma saadet nägemata. Ma tean, et ta pole vanglas saadet näinud. Loodan, et ta näeb seda ühel hetkel.»

«Ma usun, et on tõesti väga raske oma elu sel moel ekraanil näha. Ma arvan, et isegi kui sellest juhtumist on möödas 30 aastat, on see ikkagi raske,» lisas Murphy.

Seriaali looja tõi ka välja, et kui vennad oleks ise seriaali päriselt näinud, ei kritiseeriks nad teda nii. «Ma ütleksin, et 60–65 protsenti stsenaariumist on seotud väärkohtlemisega ja sellega, mis nende väitel nendega päriselt juhtus. Me oleme olnud väga hoolikad, et nende kohtus antud tunnistusi autentselt kujutada, nii et me oleme sellele suisa terve episoodi pühendanud,» kommenteeris Murphy. 

Nicholas Alexander Chavez, Chloë Sevigny, Javier Bardem ning Cooper Koch seriaalis «Monsters: Lyle and Erik Menendez Story».
Nicholas Alexander Chavez, Chloë Sevigny, Javier Bardem ning Cooper Koch seriaalis «Monsters: Lyle and Erik Menendez Story». Foto: Netflix

«Me oleme teinud kõik, et esitleda fakte nende vaatenurgast. See pole ka mingi üle jala tehtud seriaal: me kulutasime kolm aastat selle uurimisele,» lisas ta. 

Netflixi hittseriaali keskmes on vennad Lyle ja Erik Menendez, kes mõisteti 1996. aastal süüdi oma vanemate mõrvas, mille eest määrati neile ka eluaegne karistus. Seriaali ilmumise järel on üks vendadest teinud aga avalduse, milles taunib saadet, sest tema sõnul on vendi seriaalis kujutatud ebaausalt ja vääralt.

1996. aastal mõisteti Erik ja Lyle Menendez süüdi oma vanemate José ja Mary Louise «Kitty» Menéndeze mõrvas ning mõisteti eluks ajaks vangi ilma võimaluseta tingimisi vabaneda.

Erik ja Lyle Menendez said üle riigi kurikuulsaks, kui otsustasid pumppüssiga maha lasta nii oma isa José kui ka ema Kitty. Pärast topeltmõrva sooritamist jäid vennad koju ning politsei saabudes väitsid nad, et mõrvad olevat toimunud siis, kui nad olid kahekesi kinos «Batmani» vaatamas ning siis festivalil aega veetmas.

Vennad väidavad tänapäevani, et võika roima põhjuseks oli eluaegne füüsiline, emotsionaalne ja seksuaalne väärkohtlemine ning 2024. aastal ilmnesid uued tõendid, mis võivad nad vabastada.

Erik Menendez kritiseeris nädalavahetusel vendadest rääkiva seriaali autorit Ryan Murphyt. Muuhulgas sõnas Erik Menendez: «Ma arvasin, et praeguseks hetkeks oleme me edasi liikunud valedest ning ei pea enam Lyle'ist looma karikatuuri, mis tugineb täielikult valedel. On kurb, et Netflixi ebaausad viisid jõhkrate kuritöödega seotud tragöödiate kujutamise puhul on viinud meid tõest kaugemale ja tagasi aega, mil prokuratuur ehitas kogu oma narratiivi üles veendumusele, et mehi ei kuritarvitata seksuaalselt ja et mehed kogevad vägistamisega seotud traumat teisiti kui naised.»

Erik Menendez mainis oma avalduses ka, et on tõeliselt demoraliseeriv teada, et olukord ei ole kuidagi muutunud ning et üks võimupositsioonil olev mees võib jätkuvalt õõnestada edusamme, mis mehed on teinud oma lapsepõlvetraumadega toimetulemisel.

Tagasi üles