Geeniuse sära: festival TubIN muudab sügisese Tartu muusikalinnaks

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Mihhail Gerts tahaks, et Tubina sümfooniad oleksid «Tõe ja õiguse» mõõtu tüvitekstid, mida teatakse. Ka lisab ta Tubina muusikat kavadesse mujal. 
Mihhail Gerts tahaks, et Tubina sümfooniad oleksid «Tõe ja õiguse» mõõtu tüvitekstid, mida teatakse. Ka lisab ta Tubina muusikat kavadesse mujal. Foto: Kaupo Kikkas

3. oktoobril algab Tartus juba neljandat korda festival TubIN ja nii muutub Emajõelinn Tartu neljaks päevaks muusikalinnaks. Mitmekülgne muusika jõuab Tartu eri saalidesse ning kahel korral toob festival muusikat ka Tallinna.

Festivali sümboolne eelavang toimub 1. oktoobril, ülemaailmsel muusikapäeval. Sel puhul saab Tallinnas Estonia kontserdisaalis külastada Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri proovi. Kell 13 algavas avatud proovis on dirigent Mihhail Gertsi juhtimisel publiku ees Eesti Riiklik Sümfooniaorkester. Kavas on Beethoveni ja Tubina esimesed sümfooniad, mida ühendab noorus, julgus ja meisterlik visioon. Koostöös UNESCO muusikalinn Tallinnaga on kontsert suunatud hariduslikul eesmärgil ka koolinoortele ning avatud proovi külastus on kõigile tasuta.

2. oktoobril õhtul kell 19.30 toimub Tartus Heino Elleri Muusikakooli Elleri saalis filmiõhtu «Äraoldud päevade summa». Vaatajateni jõuab Eduard Tubina 100. sünniaastapäevaks valminud muusikaline dokumentaalfilm, mis jutustab loo jõulisest loovisiksusest, kes hoolimata saatuse keerdkäikudest kirjutas vaikelus kümme sümfooniat ja muutus küllaltki keeruliseks sümboliks ühele väikerahvale. Filmis kõnelevad Käbi Laretei, Neeme Järvi, Asta Lepik, Veljo Tormis, Harry Olt, Toomas Tuulse ning helilooja pereliikmed Beyhan ja Eino Tubin. Režissöör on Marianne Kõrver, stsenarist Jüri Reinvere.

Tagasi üles