Rootsi eestlased soovivad eesti keelele Rootsi vähemuskeele staatust

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipuvärvides õhupallid
Rootsi lipuvärvides õhupallid Foto: Reuters / Scanpix

79 Rootsis tegutsevat Eesti organisatsiooni toetavad ettepanekut anda eesti keelele Rootsis vähemuskeele staatus.


Rootsi Eeestlaste Liidu keelekomisjoni eestvedamisel saadeti 6. veebruaril 79 Rootsis tegutseva Eesti organisatsiooni ühiskiri Rootsi integratsiooni- ja võrdõiguslikkuse ministrile Nyamko Sabunile, et toetada professor Raimo Raagi ettepanekut anda eesti keelele vähemuskeele staatus, teatas REL Keelekomisjon.

Selline ettepanek tehti ministrile käesoleva aasta jaanuaris.

Ühiskirjas tuuakse esile, et Rootsi eestlased on vähemusgrupp, kes on hästi Rootsi ühiskonda integreerunud. Samaaegselt on eestlastel tugev soov säilitada ja arendada oma keelt ja kultuuripärandit Rootsis.

Üheks piltlikuks näiteks sellest on Stockholmi Eesti Kool, mis on tegutsenud järjepidevalt peaaegu seitse aastakümmet. Ka Eesti seltsielu juured Rootsis ulatuvad Esimese maailmasõjaeelsesse perioodi.

Rootsi eestlaste veidi erilist staatust nähakse selles, et Eesti ja Rootsi on naaberriigid, kelle vahel on olnud ajalooliselt tihe side, nagu Rootsi soomlastegi puhul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles