USKUMATU Vana kaupmehe elutoas rippunud «kole» maal osutus miljoneid väärt Picassoks

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Vanakraamikaupmees Luigi Lo Rosso naine istumas pere elutoas, kus seinal ripub pesuehtne Picasso teos. Toona polnud peres sellest kellelgi aimu.
Vanakraamikaupmees Luigi Lo Rosso naine istumas pere elutoas, kus seinal ripub pesuehtne Picasso teos. Toona polnud peres sellest kellelgi aimu. Foto: Andrea Lo Rosso

Mis oleks, kui saaksid teada, et aastakümneid su toas rippunud maal on väärt miljoneid? Just sedasi juhtus ühe Itaalia mehe peres, vahendab The Guardian.

Tavaline Itaalia vanakraamikaupmees leidis ühe Capri saare kodu keldrist kord ammu maali, mille viis koju ja riputas mitmekümneks aastaks seinale, olgugi et tema abikaasa ütles teose kohta korduvalt: «Kole!». Eksperdid on aga kindlaks teinud, et tegemist on pesuehtsa Pablo Picasso teosega, mille vanakraamikaupmees ära päästis ning omale koju viis.

Vanakraamikaupmees Luigi Lo Rosso avastas teose 1962. aastal ühest keldrist, rullis selle kokku ning viis selle oma koju Pompei lähedale. Ta pani pealtnäha suvalisele teosele ümber odava raami ning riputas selle mitmeks aastakümneks koduseinale rippuma, olgugi et ta abikaasa pidas teost inetuks ning tahtis selle vahepeal äragi visata.

Nüüd aga usuvad asjatundjad, et tegemist on moonutatud pildiga Dora Maarist, Prantsuse fotograafist ja maalikunstnikust, kes oli kunagi Pablo Picasso armuke ja muusa.

Portreel on nurgas Pablo Picasso kergesti äratuntav signatuur, kuid Lo Rosso ei teadnud 60ndatel seda maali uurides, kes Picasso ongi. Alles kõvasti hiljem hakkas Lo Rosso poeg Andrea uurima tädi käest saadud kunstiajaloo entsoklüpeediat ning kahtlustama, kas tegemist ei või olla Picasso loominguga.

Perekond otsustas nõu küsida ekspertide meeskonnalt, mille eesotsas tuntud kunstidetektiiv Maurizio Seracini.

Pärast mitu aastat kestnud uurimist kinnitas Cinzia Altieri – grafoloog ning Arcadia Foundationi teadusliku komitee liige, kes tegeleb kunstiteoste hindamise ja restaureerimisega –, et maalil on tõepoolest Picasso signatuur. Praegu on vanakraamikaupmehe seinal rippunud teose väärtus umbes kuus miljonit eurot.

«Kui kõik teised uuringud olid maalile tehtud, jäi minu ülesandeks uurida signatuuri,» rääkis Altieri The Guardianile. «See töö kestis mitu kuud. Võrdlesin seda mitmete Picasso originaalteostega. Pole kahtlustki, et signatuur kuulub Picassole. Polnud midagi sellist, mis tekitanuks kahtlust, et see on võltsitud signatuur.»

Pole üllatav, et Picasso teos leiti juhuslikult Capri saarelt ühe maja keldrist, sest Picasso külastas seda saart sageli. Maal, mis on märkimisväärselt sarnane Picasso «Buste de femme'iga», valmis ilmselt aastate 1930 ja 1936 vahel. Maali keldrist leidnud Lo Rosso on praeguseks meie seast lahkunud, ent tema 60-aastane poeg Andrea nägi hirmsasti vaeva, et maali autor kindlaks teha.

«Mu isa oli Caprilt pärit. Ta kogus igasugu vanakraami ja müüs seda üliodavalt. Ta leidis maali enne minu sündi ja tal polnud aimugi, kes Picasso ongi. Ta ei olnud eriti kultuurne inimene. Lugedes Picasso tööde kohta ühest entsoklüpeediast, vaatasin ma maali ning hakkasin signatuure võrdlema. Ma muudkui ütlesin isale, et signatuurid on nii sarnased, aga ta ei saanud aru. Üles kasvades ma pidevalt imestasin selle üle,» selgitas avastuse teinud poeg.

Pere elus tuli hetki, kus kaaluti maali äraviskamist. «Mu ema ei tahtnud seda alles hoida. Ta ütles, et see näeb nii kole välja,» muheleb Andrea. Ta kontakteerus mitu korda Picasso Foundationiga, kuid neil polnud mingit huvi tema väidetesse süveneda, pidades Andreat luiskajaks.

Just see fond otsustas lõpuks maali autentsuse üle. Nüüd on see pandud Milanis turvalisse kohta hoiule. 1973. aastal surnud Picasso lõi elu jooksul rohkem kui 14 000 teost. Fond saab päevas sadu teateid inimestelt, kes usuvad, et on sattunud Picasso originaali otsa, mistõttu ei ole ime, et fond keeldus esialgu Andrea vihjet kontrollimast.

Tagasi üles